Geen afspraken over vergoeding belasting koninklijk huis

Friday, December 1 2017, 13:16

DEN HAAG (PDC i) - Er is met het koninklijk huis in de jaren zeventig geen geheime afspraak gemaakt over compensatie voor belastingheffing over het privévermogen. Dat is de conclusie van een onder leiding van prof. Carla van Baalen i uitgevoerd onderzoek dat vandaag openbaar is geworden. RTL Nieuws meldde in 2016 dat daarvan sprake zou zijn geweest.

De commissie heeft geen enkele aanwijzing voor een geheime deal kunnen vinden. Wel zijn er bij de opstelling van een financieel statuut voor het koninklijk huis uitvoerige gesprekken geweest met het kabinet-De Jong i over het belastingregime. Dat gebeurde in het kader van de grondwettelijke regeling van het inkomen van de Kroon.

De voornaamste kritiek is dat het toenmalige kabinet weinig openheid gaf en de Tweede Kamer weinig kritisch was, na voorafgaand aan debatten al te zijn 'bijgepraat'.

Het rapport is aangeboden aan minister-president Rutte.

Naast het rapport dat beschikbaar is op de website van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenius (CPG) - partner van het Montesquieu Instituut, is er ook een boek verschenen: Het inkomen van de Koning.

Bronnen: NOS en ANP