Zwitserland naar de stembus voor basisinkomen

Source: Tweede Kamerfractie Lid-KleinĀ i, published on Thursday, April 14 2016.

De Vrijzinnige Partij is groot voorstander van de invoering van het basisinkomen. Steeds meer mensen zijn ervan overtuigd dat een basisinkomen een goede oplossing is om mensen meer vrijheid te kunnen bieden en de complexiteit van het huidige systeem fors te versimpelen. Ook in het buitenland speelt dit idee. Zo is de Finse overheid al druk aan het nadenken over een experiment basisinkomen waarbij ongeveer 100.000 mensen een basisinkomen ontvangen van ruim 900 euro.

In Zwitserland wordt er komende juni zelfs gestemd over de invoering van het basisinkomen. In dit voorstel zullen volwassenen ruim 2000 euro ontvangen en kinderen ongeveer 600 euro. Afgezet tegen het prijspeil zou dat vergelijkbaar zijn met 1000 en 300 euro in Nederland.Daar waar de meeste voorstellen van het basisinkomen een grote besparing inhouden op verschillende vlakken om het basisinkomen te bekostingen, komt in dit voorstel driekwart van de kosten van de 200 miljard vanuit nieuwe extra belastingen.

De Zwitserse bevolking is voor alsnog verdeeld. In het kader van een onderzoek van de Zwitserse krant Tages Anzeiger is de mensen gevraagd wat zij zullen gaan stemmen. 49% is voor het voorstel en 43% is tegen. 8% zegt niet persee tegen een basisinkomen te zijn, maar het hangt af van het bedrag. De overige 1% weet het (nog) niet. De uitslag van het referendum is bindend. Dat wil zeggen dat als er een meerderheid voor het voorstel is, de regering de uitslag niet zonder meer naast zich neer kan leggen. De uitslag is nog afwachten, maar het gaat zeker spannend worden.