Lobbyen in Den Haag blijft ondanks Brussel van groot belang

Monday, June 10 2013, 14:04

DEN HAAG (PDC i) - Ondanks toenemende wet- en regelgeving van de Europese Unie i blijft de rol van 'Den Haag' essentieel in Nederland. Dat beweert een groep lobbyisten van een aantal ondernemingen en overheidsorganisaties in een onderzoek door communicatie- en PA-bureau FleishmanHillard. Het blijft volgens de lobbyisten essentieel om de dialoog te voeren met de nationale politiek.

Het is nog altijd de nationale overheid die de wetten uit Brussel, die vaak in grote lijnen zijn geformuleerd, gedetailleerd in de praktijk moet brengen. Het politieke klimaat in Den Haag is dankzij sociale media toegankelijker geworden voor relatief nieuwe organisaties. Het verschijnsel Digital public affairs speelt een grote aanvullende rol in de huidige landspolitiek.

Door politieke instabiliteit is het werk in Den Haag voor lobbygroepen zwaarder geworden. Besluitvorming is onvoorspelbaar geworden en door de frequente afwisseling van kabinetten kan men zich niet meer alleen op coalitiegroepen concentreren. Daar staat tegenover dat de huidige parlementaire generatie over minder dossierkennis beschikt en dus sneller openstaat voor advies van lobbyisten.

bron: SConline