IMF Jaarvergadering in Tokio

Source: J.C. (Jan Kees) de Jager i, published on Friday, October 12 2012.

Rijksoverheid.nl omarmt moderne standaarden en technieken.

Uw webbrowser (Microsoft IE6) ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser.

U bevindt zich hier: Home

>
Regering
>
Het kabinet
>
Bewindspersonen
>
Jan Kees de Jager
>
Weblog
>
IMF Jaarvergadering in Tokio

1.

IMF Jaarvergadering in Tokio

Weblogbericht | 12-10-2012 | Europees economisch en monetair beleid

Ik ben nu in Tokio voor de jaarvergadering van het IMF, het Internationale Monetaire Fonds. Op deze bijeenkomst komen bijna alle ministers en centralebankpresidenten van over de wereld bijeen. Normaal ontmoeten we elkaar twee keer per jaar in Washington, maar eens in de drie jaar is het buiten de VS.

Om de lange vliegreis helemaal goed te benutten, plak ik er een korte handelsmissie aan vast. Als minister kun je in het buitenland veel betekenen voor Nederlandse bedrijven, en voor het halen van investeerders naar ons land. Gisteren heb ik al de Deshima Business Award mogen uitreiken, voor de succesvolste Nederlandse bedrijven in Japan.

In de IMF jaarvergadering is budgettaire consolidatie voor ons een belangrijk onderwerp. Vertrouwen is het sleutelwoord in deze crisis. Landen kunnen alleen het vertrouwen van de markten en bedrijven herwinnen door orde op zaken te stellen. We moeten op zeker twee gebieden hervormen: klassieke hervormingen op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt, zorg en onderwijs zijn nodig, maar ook de "governance" (hoe de landen zich beter aan de regels moeten houden) in de eurozone moet worden hervormd. Hier hebben we sinds de kabinetsbrief van vorig jaar september al veel bereikt. Maar wat we daarbovenop graag nog willen aanpakken is het schuldencriterium. Er wordt nu heel streng gekeken naar excessieve tekorten, maar nog niet naar overmatige schulden. 'Uit de schulden groeien' zoals vroeger, bestaat niet meer. Alleen een stevig economisch en budgettair beleid kan ons uit de crisis helpen.

Zonet vierden we dat we de vierde kiesgroep in het IMF worden. Vanaf november fuseren de Nederlandse en de Belgische kiesgroep. We hebben afgesproken dat er in het IMF meer ruimte moet komen voor opkomende economieën en hiermee valt er een hele stoel vrij. Met de fusie worden we de vierde kiesgroep in stemgewicht, na de VS, Japan en China. Het is goed om te zien dat alle landen in de nieuwe kiesgroep willen blijven. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Christine Lagarde, de managing director van het IMF kwam ook nog even binnen om dit 'huwelijk' te vieren. Het is hier nu al avond. Morgenochtend start de dag weer vroeg met een ontbijtvergadering.