Benzine uit de brandslang

Source: R.J.L. (Remi) Poppe i, published on Sunday, May 23 2010, 3:27, column.

De media hebben het over de ‘grote drie.’ Dan gaat het om peilingen en niet om de Kamersamenstelling, waar de SP mooi de derde partij is. Die ‘grote drie’ zijn in beeld, met vooral één boodschap: Hervormen!

Het CDA wil conserveren wat goed is voor wie het al goed heeft. De verworvenheden van hen die het minder hebben moeten we ‘hervormen.’ Het moet omdat de staatsschuld anders uit de hand loopt. Hervormen is wijs, als het andere is ‘conservatief.’

De hervormingsgezinden zijn vooral bezig met het misvormen van sociaal beleid. Zij willen terug naar de tijden van voor de sociale wetgeving. Wie geld heeft krijgt betere zorg, wie geld heeft een beter huis, wie geld heeft kan studeren. Dat is niet hervormen, maar misvormen. Hoe die misvorming eruit ziet heeft Jan de Wit haarfijn blootgelegd. Het is gokken op de beurs, kopen en snel verkopen als er snelle winst is te boeken. Geld met geld maken.

Voor werknemers, mensen die met hun arbeid werkelijk waarde scheppen, betekent ‘hervormen’ iets anders. Zij staan in de rij voor een tijdelijke werkovereenkomst. Zij krijgen ontslag als het de baas beter uitkomt. Zij werken ‘flex’ of gaan in de verhuur als Zelfstandige Zonder Personeel. Wie ziek is zal betalen. Wie werkloos is zal op een houtje bijten. Wie oud is zal doorwerken of in armoede verkeren.

Behoud van een sociale samenleving is nu dus ‘conservatief’ en ‘progressief’ is een samenleving nastreven waar mensen met elkaar moeten concurreren om hun kop boven water te houden. De VVD schept 400.000 banen, maar inkomen voor een kwart daarvan. Je hebt namelijk vier van deze banen nodig om te overleven.

Het is zover gekomen dat ‘conservatief’ een geuzennaam is geworden voor mensen die zich niet willen laten bestelen, die niet terug willen naar de donkere tijden van voor de strijd voor onze sociale stelsels, onze sociale volkshuisvesting, collectieve zorg, bescherming tegen willekeur van de werkgevers en uitbuiting.

Hervormen staat bij de liberalen synoniem voor afbreken. Zij hebben niets geleerd van de crisis, het CDA nog minder. De hervormers van weleer zijn de brandstichters van de huidige economische brand. Ze zeggen nu het beste te kunnen blussen, maar sluiten de brandslangen op de benzine pomp aan. Wakker worden mensen, dit gaat verkeerd!