Profiel kabinet-Balkenende IV

Source: Parlement.com.

De ministersploeg van kabinet-Balkenende IV i had bij aantreden een gemiddelde leeftijd van 50,6 jaar. In vergelijking met andere kabinetten was het een jong kabinet. Piet Hein Donner i was met 58 jaar de oudste minister en Camiel Eurlings i met 33 jaar de jongste.

In Balkenendes vierde kabinet zaten vier bewindspersonen die al ervaring hadden als minister. Zo waren Piet Hein Donner i en Ernst Hirsch Ballin i eerder minister van Justitie. Slechts één van de bewindspersonen, Wouter Bos i, was eerder staatssecretaris. Ook zaten er acht oud-Kamerleden in het kabinet, onder wie Bert Koenders i en André Rouvoet i. Vier ministers hadden geen 'Haagse' ervaring.

Veertien bewindspersonen waren academisch geschoold. Twee hadden een hbo-opleiding gevolgd en zes bewindslieden waren gepromoveerd. Vijf bewindslieden waren hoogleraar (geweest). Er zaten in dit kabinet vijf vrouwelijke bewindspersonen.

1.

Leeftijdsopbouw

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de leeftijdsopbouw van dit kabinet in vergelijking met eerdere kabinetten.

2.

Vrouwen/mannen

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de man/vrouwverhouding in dit kabinet in vergelijking met eerdere kabinetten.

3.

Opleidingsniveau

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van het opleidingsniveau in dit kabinet in vergelijking met eerdere kabinetten.

4.

Politieke ervaring

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de politieke ervaring in dit kabinet in vergelijking met eerdere kabinetten.

5.

Ervaring als hoogleraar

Neem contact op met de redactie van PDC voor een overzicht van de ervaring als hoogleraar in dit kabinet in vergelijking met eerdere kabinetten.