Fiona de Vilder genoemd als opvolger Bijlhout

Friday, July 26 2002, 12:22

De LPF heeft Fiona de Vilder naar voren geschoven als de nieuwe staatssecretaris van Emancipatie en Gezinszaken. De Vilder zou Philomena Bijlhout moeten opvolgen, die afgelopen maandag kort na haar beëdiging als staatssecretaris aftrad. Haar positie was onhoudbaar nadat bleek dat zij ook na de Decembermoorden in 1982 nog deel uitmaakte van de Surinaamse Volksmilitie van Bouterse.

De 44-jarige Fiona de Vilder, moeder van drie kinderen, is secretaris van de Rob de Vilderstichting. Deze stichting werft fondsen voor onderzoek naar endeldarmkanker. Daarnaast is zij coördinator van het fotofestival Naarden.

Fiona de Vilder is dochter van de in 1997 overleden Rob de Vilder, die voorzitter was van de Amsterdamse Kamer van Koophandel, en zus van Robin de Vilder. Robin de Vilder raakte medio jaren '90 in opspraak omdat hij in 1987 als beleggingsadviseur bijna 10 miljoen gulden zou hebben verduisterd van twee zakenlieden, W. Laverman en J. van Buuren. Hij werd veroordeeld tot twee jaar cel.

De Vilder is als kandidaat aangedragen door LPF-Tweede-Kamerlid Ferry Hoogendijk en haar antecedentenonderzoek is nog niet afgerond. Zij is pas sinds woensdag lid van de LPF en is daarvoor nooit lid geweest van een politieke partij. Als de benoeming van De Vilder niet vandaag plaats kan vinden, zal deze over twee weken bekend worden gemaakt, na de vakantie van premier Balkenende.

bron: ANP