Mark Rutte niet opnieuw lijsttrekker VVD; vertrekt na verkiezingen uit politiek

Monday, July 10 2023, 11:00

DEN HAAG (PDC i) - Mark Rutte i wordt geen lijsttrekker van de VVD i bij de volgende Tweede Kamerverkiezingen. Dat kondigde hij voorafgaand aan het debat over de val van het kabinet-Rutte IV aan. Wel zal Rutte tot de verkiezingen leiding blijven geven aan het demissionaire i kabinet.

De premier stelde gisterochtend tot zijn besluit te zijn gekomen. Later die dag heeft hij de partijvoorzitter en fractievoorzitter van de VVD hiervan op de hoogte gesteld. Rutte gaf aan 'gemengde gevoelens' te hebben over zijn besluit, maar dat het ook goed voelde om 'het stokje door te geven'. Rutte is de langstzittende premier ooit in Nederland en sinds 31 mei 2006 politiek leider van de VVD. Hij was lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2006, 2010, 2012, 2017 en 2021.

De aankondiging volgt kort op de val van Rutte IV, dat viel na onenigheid binnen het kabinet over maatregelen om de asielinstroom in te perken. In zijn verklaring stelde Rutte dat er de afgelopen dagen veel gespeculeerd is over wat hem motiveerde tot zijn rol in de val van het kabinet. Hierover gaf hij aan dat 'Nederland' hierop het enige antwoord is.

Bron: De Volkskrant, NOS