Europa Vandaag: de relatie EU-China onder de loep en de Green Deal in het Europees Parlement

Tuesday, April 18 2023, 8:15

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Ursula von der Leyen
Bron: European Commission

Isoleren of toch te vriend houden?

Vandaag wordt de tweede dag van de plenaire week in het Europees Parlement afgetrapt met een debat over de relatie tussen de Europese Unie i en China. Specifiek wordt in het debat ingegaan op de behoefte aan een vaste strategie voor de geopolitieke relatie met het land. Die relatie is namelijk complex, met name in verhouding tot de Verenigde Staten.

De VS beschouwt China als economische en potentiële militaire bedreiging, terwijl het standpunt van de EU genuanceerder is. Recent werd duidelijk dat de VS de EU het liefst in hun kamp krijgt, maar de secretaris-generaal van de Verenigde Naties i António Guterres heeft er recent juist bij de EU op aangedrongen China niet te isoleren.

De relatie met China wordt de laatste tijd ook bemoeilijkt door de oorlog in Oekraïne en de banden van het land met Rusland. Tijdens het bezoek aan Beijing van voorzitter van de Europese Commissie i Von der Leyen i, die vandaag ook aanwezig is, heeft zij China gewaarschuwd geen wapens te leveren aan Rusland. Zij benadrukte daarbij dat die wapenleveranties de relatie tussen de EU en China zouden schaden.

Vorige week verzekerde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Qin Gang na een gesprek met zijn Duitse collega Annalena Baerbock dat China dit niet zal doen. Wat betekent dit voor de Europese houding tegenover het land? Hierover zullen de Europarlementariërs zich vandaag buigen.


Frans Timmermans Vicevoorzitter van de Europese Commissie
Bron: European Commission

Deal or no deal?

Gisteren werd in de rubriek Europa Vandaag al aangekondigd dat de Green Deal een van de belangrijkste thema's is in deze plenaire week. Hoewel de debatten gisteren interessant waren, wordt het vandaag pas écht spannend. Er wordt namelijk over de volgende zaken gestemd:

  • De herziening van het emissiehandelssysteem van de EU
  • De monitoring, rapportage en verificatie van broeikasgasemissies door maritiem vervoer
  • Het mechanisme voor koolstofgrensheffing
  • Het Sociaal Klimaatfonds
  • De herziening van het EU-emissiehandelssysteem voor de luchtvaart
  • Het versterken van de positie van de consument voor de groene transitie

Worden vandaag de maatregelen die al zo lang bekend staan als het 'Fit for 55'-plan eindelijk realiteit? Als ze later dit voorjaar tenminste óók door de Europese Raad worden aangenomen.


 
Windmolens
Bron: © European Union, 20??

Hoe moet de groene transitie eruit zien?

Het groene thema wordt doorgetrokken tijdens de Informele Bijeenkomst van de ministers van Milieu, die vandaag en morgen plaatsvindt. Daar verzamelen de betrokken ministers van de lidstaten om met elkaar in gesprek te gaan over de groene transitite.

Wat voor investeringen moeten er gedaan worden voor die transitie? Hoe blijven de Europese economieën competitief? En hoe kunnen publieke en private instellingen samenwerken? Over die vragen gaan de ministers vandaag in verschillende werkgroepen ervaringen uitwisselen om hopelijk met concrete antwoorden weer naar buiten te komen.


En verder...

vinden vandaag in de Eerste Kamer de Algemene Europese Beschouwingen plaats. Hier lees je hoe dat debat er precies uitziet en wat er allemaal op de agenda staat.

wordt er vandaag in het Europees Parlement i gestemd over de visumliberalisering van Kosovo. Nederlandse Europarlementarier Thijs Reuten i (PvdA) is op dit onderwerp rapporteur.

presenteert de Europese Commissie vandaag om 16:30 voorstellen voor het aanscherpen van het bankenregime. Het doel van de plannen is om belastingbetalers niet langer op te laten draaien voor het redden van banken in nood.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

18 april 2023

Europees Parlement

Plenaire vergadering

18 & 19 april 2023

Raad van de Europese Unie

Informele Bijeenkomst ministers van Milieu

18 april

Eerste Kamer

Algemene Europese Beschouwingen