Europa Vandaag: Europarlementariërs ronden week vol werkbezoeken af

Friday, April 7 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Vrachtschip op zee
Bron: Flickr / Mike Baird

Handelsovereenkomsten in Zuid-Afrika...

Vanwege de paasvakantie in België was het rustig deze week in Brussel. Maar dat betekent niet dat er stil werd gezeten. Deze week hebben verschillende commissies van het Europees Parlement werkbezoeken afgelegd. De Commissie Internationale handel i (INTA) rondt vandaag een vijfdaags bezoek aan Zuid-Afrika af. Zes Europarlementariërs, waaronder de Nederlander Michiel Hoogeveen i (JA21) en Samira Rafaela i (D66), zijn vanaf maandag in het land om te spreken over de uitvoering van de economische partnerschapsovereenkomst tussen de EU en de Ontwikkelings­gemeenschap van Zuidelijk Afrika (SADC).

Sinds 2016 heeft de EU een overeenkomst met de SADC, waar Zuid-Afrika deel van is, waardoor de markt van deze Afrikaanse landen beter beschermd is. Maar angst bestaat dat het land en andere landen in de regio minder naar de EU gaan kijken als handelspartner, maar richting Rusland en/of China. Genoeg stof om over te spreken voor de Europarlementariërs.


 
General View of the Central Buisness District in Singapore with the Merlion.
Bron: European Commission

...en douane-afspraken in Singapore

Ook de Commissie Interne markt en consumentenbescherming i (IMCO) sluit vandaag een vijfdaags werkbezoek af. Deze commissie was de afgelopen week in Singapore. Nederlands gezelschap ontbrak hierbij. In Singapore is de grootste haven voor goederen van de wereld te vinden, waarvan ook een groot deel bestemd is voor de EU-markt. De Europarlementariërs waren in de stadstaat met als doel om de werking van de haven en de douane van het land te onderzoeken.

De hele week hebben de Europarlementariërs gesproken met betrokkenen van ministeries, het parlement, en ook het bedrijfsleven. Wat voor ervaringen hebben zij met de EU? Maar ook, wat kan de EU van hun leren?

Extra aandacht is er ook voor digitalisering van de economie. Het zogenaamde 'Smart Nation' initiatief van Singapore vormt hierbij de basis. Al sinds 2014 vormt dit initiatief de basis voor het digitale beleid. Aangezien in Europa ook steeds meer gekeken wordt naar de digitale toekomst, is dit dan ook een belangrijk thema. Daar komt ook nog eens bij dat de EU en Singapore begin van dit jaar een digitaal partnerschip hebben gesloten.


En verder...

...genieten ze ook in Europa de komende dagen van de rustige Paasdagen. Vanaf dinsdag is Europa Vandaag weer terug!

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

3-7 april

Europees Parlement (Commissie INTA)

Werkbezoek aan Zuid-Afrika

3-7 april

Europees Parlement (Commissie IMCO)

Werkbezoek aan Singapore