Europa Vandaag: vol gas voor schoon en duurzaam energiegebruik

Tuesday, March 28 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
energiemeter
Bron: The Council of the European Union

Op (veilig) vol gas voor de volgende winter

Vandaag komt de Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie i (TTE) bijeen. In Brussel gaan de EU i-ministers voor Energie met elkaar in gesprek. Rob Jetten i, minister voor Klimaat en Energie, zal namens Nederland aanschuiven bij de vergadering.

De ministers buigen zich onder andere over het gas- en waterstofpakket. Ze bespreken voorstellen voor een gemakkelijkere invoering van hernieuwbare en koolstofarme gassen zoals waterstof in het energiesysteem. Daarnaast wordt de reductie van de gasvraag besproken. De ministers zullen een akkoord proberen te bereiken over een voorstel voor de vrijwillige vermindering van de vraag naar gasgebruik door de lidstaten. Het gaat hierbij om een vermindering van 15% aardgas voor de winter van 2023/2024. Dit voorstel is een verlenging van het plan 'Save gas for a safe winter', dat de Commissie vorig jaar voorstelde om gas te besparen.

Ook is er een oriënterend debat over het voorstel tot herziening van de EU-elektriciteitsmarkt. Het voorstel is bedoeld om de EU-energiemarkt veerkrachtiger en stabieler te maken. Tot slot worden de ministers bijgepraat door de Europese Commissie over de winterparaatheid.


 
laadpaal
Bron: Pixabay / stux

Aan de lader langs de Europese snelwegen

Vanmiddag organiseert het kantoor van het Europees Parlement i in Nederland samen met Europarlementariër Caroline Nagtegaal i (VVD) een online persbriefing. De briefing komt er naar aanleiding van de onderhandelingen die gisteravond werden gehouden over het AFIR-dossier.

AFIR staat voor 'Alternative Fuels Infrastructure Regulation' en is een onderdeel van het Fit for 55-pakket. Fit for 55 is een plan om de uitstoot van broeikasgassen in Europa in 2030 met 55% te verlagen ten opzichte van 1990. AFIR focust zich binnen dit pakket op het verhogen van het aantal laadpalen voor auto's en vrachtauto's langs de Europese snelwegen. Daarnaast streeft de Commissie naar het vergroten van het aantal tankstations voor waterstof in Europa.

De regelgeving moet een impuls geven aan het aandeel duurzame auto's op de weg. Zou het de Raad en het Parlement lukken hier een deal over te sluiten?


En verder...

... heeft Eurocommissaris Timmermans een drukke agenda. Hij ontmoet onder andere leden van de Europese Staalvereniging, de CEO van Lufthansa en videobelt hij met de Chinese speciale gezant voor klimaatverandering.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

28 maart

Europese Raad

Raad Vervoer, Telecommunicatie en Energie

28 maart

Europees Parlement

Persbriefing AFIR-dossier

28 maart

Europese Commissie

Timmermans ontmoet leden van de Europese Staal Vereniging