Europa Vandaag: EP en Raad willen bloemetjes buiten kunnen zetten

Thursday, March 16 2023, 8:00

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Bijen
Bron: © European Union, ????

Het burgerinitiatief "red boeren en bijen"

De Europese volksvertegenwoordigers in het Europees Parlement i debatteren over het Europese burgerinitiatief i "Save bees and farmers!". Meer dan een miljoen Europeanen zetten hun handtekening onder een oproep aan de Europese Unie om de landbouw natuurvriendelijk, vrij van bestrijdingsmiddelen en kleinschalig te maken. Dit in het belang van de bijen en de boeren. Het Europees Parlement bespreekt wat de EU op dit onderwerp moet doen.


 
Roze pioenrozen © Pasja1000

Raad milieu

Als punt van aandacht op de agenda van de ministers voor milieu i: de regels voor genetisch gemodificeerde planten. De meeste aandacht gaat wel over de natuur maar vanuit een heel ander perspectief. De regels voor de uitstoot van CO2 door de industrie én die over verpakkingen en verpakkingsafval zullen uitgebreid worden doorgenomen.


 
Persconferentie met Jeroen Lenaers'
Bron: © European Union, 2018

Verslag onderzoekscommissie spionagesoftware

Onze Nederlandse Europarlementariër Jeroen Lenaers i (CDA) zal als voorzitter van de onderzoekscommissie naar het gebruik van spionagesoftware zoals Pegasus het Europees Parlement bijpraten. Dit keer richt de kritiek zich op de Europese Commissie. Die heeft volgens de onderzoekscommissie nagelaten goed samen te werken met

De nadruk ligt volgens de agenda op de nalatigheid van de Europese Commissie om goed samen te werken


En verder...

... vergadert de Europese Commissie; mogelijk komen er mededelingen naar buiten over klimaatneutrale industrie en de strategie voor essentiële grondstoffen.

... spreekt de Nederlandse minister voor Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers i met eurocommissaris Sinkevičius i voor milieu, oceanen en visserij over de plannen rond het inperken of juist laten groeien van Schiphol.

... komt het bestuur van de ECB bijeen. Er gaan geen geruchten over een nieuw rentebesluit, maar met het omvallen van de Amerikaanse bank SVB zal er vast gesproken worden over hoe robuust het Europese bankensysteem er voor staat.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

16 maart, 09:00

Europees Parlement i

Burgerinitiatief red de bijen, dierenwelzijn, Pegasus & stemmingen mensenrechten i

16 maart, 09:30

Raad Milieu i

Industriële emissies & verwerken van verpakkingen i

16 maart, 10:30

Europese Commissie i

 

16 maart

Europese Commissie,

Nederlandse kabinet

Schiphol

16 maart

ECB i

Eurobeleid & rente i