Europa Vandaag: biedt de Raad Onderwijs een antwoord op het lerarentekort?

Tuesday, March 7 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Leeg klaslokaal

Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport

In Brussel komen vandaag de ministers van Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport i samen. Ter tafel komen als eerst de conclusies over vaardigheden en competenties voor de groene transitie. Vervolgens vindt er een oriënterend debat plaats over de bekwame leerkrachten - de hoeksteen van een succesvolle Europese Onderwijsruimte. Het gaat hierbij om het lerarentekort en de uitdagingen die daarbij komen kijken, zoals het aantrekken van gekwalificeerde en goed opgeleide docenten. Niet alleen Nederland kampt namelijk met een groot lerarentekort, ook in Duitsland, Frankrijk, Italië, Zweden en Portugal dreigen grote tekorten.

Tot slot worden de ministers geïnformeerd door de Commissie over de dag van de Europese Auteur. De eerste dag van de Europese Auteur is op 27 maart 2023 en staat voornamelijk in het teken van de jongere generatie zelfstandiger te maken door middel van lezen. De Commissie wil jongeren meer in contact laten komen met literatuur.


 
Europese militairen in uniform met geweren
Bron: flickr/European Defence Agency

Informele Raad Defensie

Vandaag en morgen ontmoeten de EU-ministers van Defensie elkaar voor een informele Raad in Stockholm. Er staan drie punten op de agenda. Als eerste gaan ze met elkaar in gesprek over de militaire steun van de EU aan Oekraïne. Hierbij staan de trainingen van Oekraïense soldaten en de bijdragen van de EU aan de missie EUMAM centraal. De EUMAM, European Union Military Assistance Mission Ukraine, werd al in december 2014 opgericht met als doel om de civiele veiligheidssector te verbeteren. Sinds februari 2023 heeft Nederland 230 militairen beschikbaar gesteld voor deze missie.

De ministers zullen vervolgens verder in gesprek gaan over andere militaire operaties die door de EU worden geleid. Op dit moment zijn er 11 civiele missies en 7 militaire missies/operaties actief in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Tot slot sluiten de ministers de Raad af met een lunch samen met vertegenwoordigers van de VN en NAVO.


En verder...

... Timmermans i en Vestager i nemen deel aan EU Solar CEO Forum, in aanloop naar de Solar Power Top op 8 en 9 maart 2023.

... is er een persbriefing van de Nederlandse Europarlementarier Samira Rafaëla i over de EU-deal loontransparantie. De briefing staat in het teken van internationale vrouwendag op 8 maart 2023.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

7 maart

Europese Raad i

Formele Raad Onderwijs i

7 maart

Europese Raad i

Informele Raad Defensie i

7 maart

Europese Commissie i

Timmermans en Verstager bij EU Solar CEO Forum i

7 maart

Europees Parlement i

Persbriefing loontransparantie