Europa Vandaag: EU-kopstukken in Kiev en Simson in Bakoe

Friday, February 3 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Europa Building illuminated with UA flag for the UA Independence Day
Bron: The Council of the European Union

EU-kopstukken op bezoek in Kiev

Samen met vijftien van haar commissarissen neemt Ursula Von der Leyen i deel aan de EU-Oekraïne-top die vandaag plaats vindt in Kiev. Tijdens de top zal er gesproken worden over het Oekraïense toetredingsproces tot de EU en de wederopbouw van het land.

In februari 2022 vroeg Oekraïne het EU-lidmaatschap aan. Vier maanden later ontving het land de status van kandidaat-lidstaat. Dit is enerzijds opmerkelijk, omdat bijvoorbeeld Bosnië Herzegovina ruim zes jaar heeft moeten wachten op de status kandidaat-lidstaat. Anderzijds heeft de oorlog in Oekraïne vooral op geopolitiek gebied het een en ander bespoedigd, waardoor Oekraïne versneld kandidaat kon worden.

Opvallend is dat Timmermans niet meegaat naar Kiev. Hij spendeert zijn weekend in Nederland waar hij komend weekend onder andere deel zal nemen aan het PvdA i-congres.


 
Kadri Simson Eurocommissaris voor Energie
Bron: The Council of the European Union

Eurocommissaris Simson in Bakoe

Nu de EU de gaskraan vanuit Rusland steeds verder dichtdraait, zal de EU moeten uitwijken naar andere bronnen. Eurocommissaris Kadri Simson i (energie i) is sinds 2 februari in Azerbeidzjan waar zij drie dagen zal verblijven. Vandaag neemt ze deel aan de negende adviesraad voor de zuidelijke gascorridor in de hoofdstad Bakoe.

Het is merkwaardig dat de EU zich nu richting Azerbeidzjan beweegt. De situatie in de zuidelijke Kaukasus is al jaren instabiel. Sinds december 2022 hebben Azerbeidjaanse demonstranten de enige weg richting Nagorno-Karabach met Armenië geblokkeerd. Een humanitaire crisis dreigt uitbreken in de enclave.

 

En verder...

is vicevoorzitter van de Europese Commissie i, Margaritis Schinas i bij opening van Elefsina (Griekenland) als culturele hoofdstad van Europa.

neemt Frans Timmermans i dit weekend deel aan de campagne MeerBomenNu en gaat daar bomen planten.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

3 februari

Europese Commissie

EU-Oekraïne top in Kiev i

3 februari

Europese Commissie

Kadri Simson in Bakoe i

4 februari

Europese Commissie

Frans Timmermans bij PvdA-congres