Europa Vandaag: Brussel en Den Haag druk in debat

Wednesday, February 1 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Von der Leyen tegenover op afstand zittend Europees Parlement

Brussel debatteert over reclame...

In Brussel verzamelt het Europees Parlement i voor een plenaire vergadering. Van drie uur 's middags tot acht uur in de avond zullen Europarlementariërs debatteren over uiteenlopende onderwerpen. Zo is er een debat ter voorbereiding van de speciale Europese top volgende week en wordt er gesproken over de situatie in Afghanistan.

Ook is er een debat over politieke reclames. De Europese Commissie i heeft verschillende voorstellen gedaan om transparantie te vergroten op het gebied van dit soort reclames. Politieke reclames moeten ook als zodanig herkenbaar zijn en er moet worden vermeld wie er voor heeft betaald en hoeveel. In 2024 zullen de verkiezingen voor het Europees Parlement weer plaatsvinden en als het aan de Commissie ligt zullen deze regels dan ook al gelden voor alle Europese lidstaten.


 
Tweede Kamer verhuizing
Bron: © Tweede Kamer

...en Den Haag neemt de rechtsstaat onder de loep

Ook in Den Haag wordt er vandaag over de EU gesproken. De commissie Europese Zaken houdt vandaag een commissiedebat over de aankomende Raad Algemene Zaken i die op 6 februari plaatsvindt. Wat moet Wopke Hoekstra i allemaal inbrengen bij deze Raad? De Kamerleden zullen hem vast een waslijst aan onderwerpen meegeven.

Naast deze Raad wordt er ook gesproken over rechtstatelijke ontwikkelingen in de EU. Centraal hierbij staat het Rechtsstaatrapport 2022 van de Europese Commissie. Hierin wordt streng gekeken naar de ontwikkelingen in onder meer Hongarije en Polen. Maar ook Nederland heeft van de Commissie aanbevelingen ontvangen in dit rapport. Zo moet de digitalisering van het rechtsstelsel worden verbeterd, en moeten lobbyregels strenger worden gemaakt. Hoe gaat Nederland deze aanbevelingen opvolgen?


En verder...

Na op maandag genoten te hebben van een Indonesische rijsttafel met premier Rutte, is Emmanuel Macron i vandaag in Parijs om de voorzitter van de Europese Raad i Charles Michel i te ontvangen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

1 februari, 15:00-20:00

Europees Parlement

Plenaire vergadering over o.a. de aankomende EU-top

1 februari, 10:00-13:00

Tweede Kamer (commissie EUZA)

Commissiedebat Raad Algemene Zaken en rechtsstatelijke ontwikkelingen in de EU

1 februari

Europese Raad

Charles Michel ontmoet Franse president Emmanuel Macron