Europa Vandaag: grenzeloos genieten van 30 jaar interne markt

Monday, January 16 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

Grenzeloos genieten van 30 jaar interne markt

 
Europees Parlement, Straatsburg
Bron: Fotograaf: Sophie Semenowicz / PDC

De Europarlementariërs vertrekken vandaag weer naar Straatsburg voor de eerste plenaire week van het nieuwe jaar. Het wordt een drukke week met een uiteenlopende agenda: van het programma van het Zweedse voorzitterschap, tot debatten over de schending van mensenrechten, tot de vervanging van voormalig vicevoorzitter Eva Kaili i.

De plenaire week wordt vandaag echter eerst feestelijk afgetrapt met een ceremonie ter ere van het dertigjarig bestaan van de Europese interne markt. Het realiseren van de interne markt in 1993 is erg belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de EU en heeft tot steeds nauwere samenwerking tussen de lidstaten geleid. Bovendien heeft de interne markt geleid tot de oprichting van de Economische en Monetaire Unie i en de invoering van een gemeenschappelijke munt.

 

Omschakeling naar euro en terugschakeling naar Donohoe

Over deze gemeenschappelijke munt gesproken, vandaag komen de ministers van Financiën van de eurolanden ook voor het eerst dit jaar weer bijeen in Brussel. Zij hebben het vandaag onder andere over Kroatië, dat sinds begin dit jaar is overgestapt van de Kuna naar de euro. Na bijna tien jaar lid te zijn van de Europese Unie kreeg het land afgelopen jaar toestemming om de euro in te voeren. Hoe is de omschakeling naar de euro tot nu toe verlopen?

 
Paschal Donohoe
Bron: The Council of the European Union

Vandaag begint ook de tweede termijn van de Ierse voorzitter van de Eurogroep, Paschal Donohoe i. Door een herschikking van het Ierse kabinet is de 48-jarige Donohoe sinds half december minister van Overheidsuitgaven, maar de Eurogroep heeft ook ingestemd met zijn tweede termijn. Naast Donohoe zal de nieuwe Ierse minister van Financiën dus ook aansluiten.

Het is ongebruikelijk dat er twee vertegenwoordigers van een regering in de Eurogroep zitten, maar het is wel eerder voorgekomen. In 2017 trad Jeroen Dijsselbloem i als minister van Financiën af maar tot begin 2018 mocht hij aanblijven als Eurogroepvoorzitter. Wopke Hoekstra i sloot toen ook aan als nieuwe minister van Financiën.

 

En verder...

... rondt Frans Timmermans i vandaag zijn bezoek aan Abu Dhabi in het kader van de voorbereidingen op de volgende klimaatconferentie af. Timmermans was hier afgelopen dagen samen met collega Kadri Simson i ook aanwezig bij de algemene vergadering van de International Renewable Energy Agency (IRENA).

... ontmoet Ursula von der Leyen i vandaag Emmanuel Macron i, president van Frankrijk, in Parijs.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

16 januari

Europees Parlement

Plenaire vergadering i

16 januari

Eurogroep

Update over de euro in Kroatië i

16 januari

 

Europese Commissie

Frans Timmermans en Kadri Simson in Abu Dhabi