Europa Vandaag: Zweden blikt vooruit op voorzitterschap

Wednesday, December 14 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
20e ministeriële bijeenkomst EU-ASEAN
Bron: Raad van de Europese Unie

EU en ASEAN toasten op samenwerking

Tijd voor een multicultureel feestje! De allereerste top tussen de leiders van de EU en de ASEAN-lidstaten staat in het teken van 45 jaar diplomatieke betrekkingen. ASEAN is een organisatie van tien landen in Zuidoost-Azië en is sinds 2020 strategisch partner van de EU. De top is voor de EU de perfecte gelegenheid om het belang van dit strategisch partnerschap te benadrukken, en dit zal voorzitter Charles Michel i dan ook volmondig doen. Met de veranderende wereldorde is het voor de EU van geopolitiek belang om goede relaties met landen over de gehele wereld te onderhouden.

Ook wordt er vooruitgeblikt op de komende jaren met het actieplan van de EU-ASEAN voor de periode 2023 tot 2027. Denk hierbij aan samenwerking op het gebied van duurzame handel, herstel na de pandemie en stimuleren van fatsoenlijk werk. En het zou natuurlijk geen feestje zijn zonder ook wat te eten. Na alle serious business wordt er vanaf 7 uur een heus galadiner gehouden, waarbij de deelnemers informeel verder kunnen praten over de samenwerking.


 
Ulf Kristersson, premier van Zweden en Ursula von der Leyen, voorzitter Europese Commissie
Bron: European Commission

Wat kunnen we verwachten van Zweden?

Het is bijna zover: het Zweeds voorzitterschap van de Raad van de EU i. Vanaf 1 januari mag de regering van Ulf Kristersson i het stokje overnemen van Tsjechië. Om een idee te krijgen van wat we kunnen verwachten presenteert de premier vandaag de Zweedse prioriteiten aan de Riksdag, het Zweedse parlement. Eerder heeft Zweden al aangekondigd dat ze onder meer willen focussen op het versterken van het concurrentievermogen van de EU en de veiligheid van EU-burgers te vergroten. De timing van het Zweeds voorzitterschap is ook wel noemenswaardig: na jaren het land geleid te hebben moesten de sociaaldemocraten in oktober ruimte maken voor een nieuwe rechtse regering. Deze coalitie regeert onder meer met gedoogsteun van een radicaal-rechtse partij, en daarom wordt er ook wel met wat bezorgdheid gekeken naar het land vanuit de EU: zal het anti-immigratie standpunt van deze partij ook merkbaar zijn tijdens het Zweeds voorzitterschap?


 
Europees Parlement, Straatsburg
Bron: Fotograaf: Sophie Semenowicz / PDC

Prijs voor Oekraïne, kritiek op de VS

Dag drie van de plenaire week van het Europees Parlement i wordt gekenmerkt door de uitreiking van een bijzondere prijs: de Sacharovprijs. Sinds 1988 wordt deze prijs uitgereikt aan mensen en organisaties die de mensenrechten en fundamentele vrijheden verdedigen. Dit jaar gaat de prijs naar de bevolking van Oekraïne. Bij bekendmaking van deze winnaar sprak voorzitter van het EP Roberta Metsola i de woorden: "Ik weet dat het dappere volk van Oekraïne niet zal opgeven en wij ook niet". Oekraïne kan zich in een rijtje voegen met onder meer Nelson Mandela, Malala Yousafzai, en, de winnaar van vorig jaar, Alexei Navalny.

Verder moet er natuurlijk ook gedebatteerd worden, van de Europese Raad tot aan mensenrechtenschendingen. Ook interessant: het debat over een EU-antwoord op de Inflation Reduction Act van de Verenigde Staten. Deze wet heeft voor wat ongenoegen gezorgd bij de EU i, omdat de maatregelen gezien worden als protectionisme en de Europese markt kunnen verstoren. Zal het EP pleiten voor een strenge aanpak van de VS?


En verder...

Eurocommissaris Schinas i houdt een openingsspeech bij de viering van 35 jaar Erasmus+. Deze samenwerking op gebied van onderwijs en sport geeft jongeren in de gehele EU de kans zich te ontwikkelen.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

14 december

Europese Unie

Jubilieumtop EU-ASEAN

14 december

Zweden

Zweedse overheid presenteert de prioriteiten en het werkprogramma voor het Zweeds voorzitterschap van de i Raad van de EU

14 december

Europees Parlement

Plenaire vergadering met o.a. uitreiking Sacharovprijs en debat over de Amerikaanse Inflation Reduction Act i

14 december

Europese Commissie

Eurocommissaris Schinas houdt een openingsspeech bij de viering van 35 jaar Erasmus+