Europa Vandaag: zet Nederland Bulgarije buitenspel?

Thursday, December 8 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Krum Zarkov
Bron: European Commission

Zet Nederland Bulgarije buitenspel?

"Rutte moet oppassen", zei de Bulgaarse minister van Justitie Krum Zarkov. "In plaats van Europese solidariteit voelt Bulgarije cynisme!", aldus president Rumen Radev van de Zuidoost-Europese staat. Oud-premier Stefan Yanev kondigde in het Bulgaarse parlement een motie aan die de regering zou dwingen zich binnen de EU te verzetten tegen élk Nederlands voorstel en élke Europese benoeming.

Waarom zijn de Bulgaren zo boos op Nederland? Het heeft allemaal te maken met de wens van Bulgarije om toe te treden tot het Schengenverdrag i. Bulgarije is een van de weinige EU-lidstaten die nog geen deel uitmaken van het verdrag dat vrij reisverkeer van personen regelt.

Nederland is tegen de toetreding van Bulgarije omdat het land nog niet voldoet aan voorwaarden die met de rechtsstaat en bestrijding van corruptie te maken hebben, aldus Rutte i. Rutte vroeg zich daarnaast af, doelend op corruptie aan de Bulgaarse grens, of je als migrant niet gewoon met een wapperend 50 eurobiljet het land binnen kan wandelen. Die opmerking schoot bij de Bulgaren in het verkeerde keelgat.

Vandaag komen de EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie i bijeen in Brussel om een oordeel te vellen over de toetreding van Roemenië, Kroatië en Bulgarije tot het Schengenverdrag. Staatssecretaris Eric van der Burg i schuift aan namens Nederland. Over de toetreding van de eerste twee landen is het kabinet wél positief. Het belooft een spannende dag te worden voor de Bulgaren, aangezien toetreding tot Schengen een unaniem besluit i van de Raad vereist. EU-diplomaten lieten gisteren al doorschemeren i dat de kansen voor Bulgarije klein zijn.


 
Een vrouw die een schutting maakt

Sociale ministers proberen niemand te laten vallen

De ministers van Werkgelegenheid en Sociaal Beleid i kunnen gelukkig iets minder gespannen aan hun vergadering beginnen. Dat neemt niet weg dat er een hele rits belangrijke onderwerpen besproken worden.

Zo wil het Tsjechisch voorzitterschap i dat de lidstaten een gemeenschappelijk standpunt innemen over de bescherming van werknemers tegen de risico's van blootstelling aan asbest. Het opstellen van een richtlijn hierover zou passen binnen het Europees kankerbestrijdingplan, een van de prioriteiten van de Europese gezondheidsunie i.

Daarnaast nemen de ministers hun beleidsterreinen mee in een bespreking van het Europees Semester 2023 i, de jaarlijkse cyclus voor de afstemming van het economisch en begrotingsbeleid.

De ministers nemen ook de tijd om gendergelijkheid en de kansen van mensen met een handicap op de arbeidsmarkt door te nemen, bespreken de aanpak van dakloosheid en voeren een beleidsdebat over de Europese zorgstrategie waarbij lange termijnzorg veel aandacht zal krijgen. Kortom, als het aan deze ministers ligt, laat Europa niemand vallen.


En verder...

Buigt het Europees Hof van Justitie i zich over een zaak met Google. Je komt (onterecht) negatief in het nieuws, maar Google weigert de nieuwsberichten daarover uit zijn zoeklijst te verwijderen. Wat zijn je opties dan?

Spreekt de Eurocommissaris van Mededinging i, Margrethe Vestager i, met staatssecretaris Alexandra van Huffelen i. Vestager en Van Huffelen beheren allebei de portefeuille digitalisering.

Ontvangt Frans Timmermans i, verantwoordelijk voor de Green Deal i, bestuurders van ChargeUp Europe. Deze club vertegenwoordigt de industrie voor laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen in Europa.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

8 december

Raad van de Europese Unie i

Raad Binnenlandse Zaken i

8 december

Raad van de Europese Unie

Raad Werkgelegenheid en Sociaal Beleid i

8 december

Europees Hof van Justitie i

Zaak Google i

8 december

Europese Commissie i (Vestager)

Gesprek met staatssecretaris Van Huffelen i

8 december

Europese Commissie (Timmermans)

Gesprek met bestuursleden van ChargeUp Europe i