Europa Vandaag: reppen over de rechtsstaat, Reynders op rapport

Friday, November 4 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
wetboek en hamer
Bron: The Council of the European Union

Reppen over de rechtsstaat

Nadat gisteren de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU-lidstaten in Albanië tafelden met hun collega's uit de Westelijke Balkan, is het nu de beurt aan de ministers van Justitie.

De regeringen van de Westelijke Balkanstaten (Noord-Macedonië, Montenegro, Albanië, Servië, Kosovo en Albanië) staan te popelen om toetreding tot de Europese Unie te realiseren, maar moeten hiervoor wel aan een aantal criteria voldoen.

In deze zogenoemde Criteria van Kopenhagen i is opgenomen dat de kandidaat-lidstaten de gemeenschappelijke wet- en regelgeving i van de EU moeten overnemen en implementeren. Hiervoor dienen de kandidaat-lidstaten eerst gerechtelijke hervormingen in te voeren om de rechtsstaat te versterken.

Tijdens de top van vorig jaar was de EU recht voor zijn raap en werd er gehamerd op het verbeteren van de kwaliteit en transparantie van de rechtstelsels en het bijschaven van de justitiële opleidingen in de Balkanstaten, vandaag wordt de balans opgemaakt.

 

 
Didier Reynders Eurocommissaris voor Justitie in Oekraïne
Bron: European Commission

Reynders op rapport

Didier Reynders i, Eurocommissaris voor Justitie i is ook in Tirana. Reynders komt vermoedelijk niet toe aan een bordje Tavë Kosi of Kofta, hij heeft namelijk een druk programma. Zo ontmoet hij de Albanese premier Edi Rama en spreekt hij met de Justitieministers van Noord-Macedonië, Kosovo en Albanië.

De Belgische Eurocommissaris zal ongetwijfeld in gesprek gaan over de onlangs verschenen voortgangsrapporten van de Europese Commissie i, waarin de toetredingsprocessen tot de EU van de verschillende (potentiële) kandidaat-lidstaten werden geëvalueerd.

De Commissie was tevreden over de Noord-Macedonische toewijding voor het versterken van de rechtstaat, terwijl Kosovo juist op de vingers werd getikt vanwege het trage hervormingsproces betreffende het rechtssysteem. Gastland Albanië haalde opgelucht adem: het is volgens de Commissie redelijk voorbereid op de hervorming van het rechtssysteem.


En verder...

Probeert Hoge Vertegenwoordiger i voor het buitenlands beleid Josep Borrell i een vinger aan de pols te houden bij de ministers van Buitenlandse Zaken van de G7.

Ontvangt Ursula von der Leyen i de Litouwse premier Ingrida Šimonytė, nadat ze gisteren de Italiaanse premier Meloni over de vloer had.

En spreekt de Commissievoorzitter daarna Fatih Birol, het hoofd van het Internationaal Energieagentschap.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

4 november

Raad van de Europese Unie

EU-Westelijke Balkan ministerieel forum voor Justitie en Binnenlandse Zaken i

4 november

Europese Commissie (Reynders)

Ontmoet in Albanië premier Edi Rama en verschillende Justitieministers uit de Westelijke Balkan

4 november

Hoge Vertegenwoordiger voor buitenlands beleid

G7: bijeenkomst ministers van Buitenlandse Zaken i

4 november

Europese Commissie (Von der Leyen)

Ontmoeting met Litouwse premier Šimonytė; ontmoeting met Fatih Birol, hoofd van het Internationaal Energieagentschap i