Premier Rutte spreekt Surinaams parlement toe
DEN HAAG (PDC) - Premier Rutte1 spreekt vandaag, op de tweede dag van zijn bezoek aan Suriname, het parlement toe. Nadat Rutte eerder dit jaar de eerste Nederlandse premier werd die een buitenlands nationaal parlement toesprak, dat was het Oekraïnse Parlement, is hij nu ook de eerste Nederlandse premier die het Surinaamse Parlement toespreekt.
Op dinsdagochtend 13 september (lokale tijd) bezoekt de premier De Nationale Assemblée waar hij een toespraak geeft voor de Surinaamse parlementsleden. Eerder gaf de minister-president al toespraken aan het Vlaamse en Europees Parlement.
Het tweedaagse bezoek van Rutte en minister Schreinemacher voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking2 staat in het teken van het versterken en verbreden van de relatie tussen Nederland en Suriname. Het is voor het eerst in veertien jaar dat een Nederlandse premier voet op Surinaamse bodem zet, nadat Jan-Peter Balkenende3 het land bezocht in 2008. Tussen 2010 en 2020 was de relatie tussen Nederland en Suriname bekoeld vanwege het presidentschap van Desi Bouterse, verdachte in het 8-decemberproces.
Het bezoek bevestigt ook de bijzondere historische relatie tussen beide landen, die wordt gekarakteriseerd door het koloniale verleden en de onafhankelijkheid van Suriname sinds 1975.
Bron: Rijksoverheid, WNL
Verwant nieuws
Read more ...
- 1.Mark Rutte (1967) is sinds 1 oktober 2024 secretaris-generaal van de NAVO. Hij was van 14 oktober 2010 tot 2 juli 2024 minister-president en minister van Algemene Zaken. Sinds 2006 was hij politiek leider van de VVD. In 2006-2010 was de heer Rutte fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Hij was van 17 juni 2004 tot 28 juni 2006 staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap belast met wetenschapsbeleid, beroepsonderwijs en studiefinanciering. Daarvoor was hij bijna twee jaar staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid belast met onder andere volksverzekeringen, bijstand en arbeidsomstandigheden. De heer Rutte was eerder voorzitter van de JOVD en manager bij een werkmaatschappij van Unilever.
- 2.Het ministerie van Buitenlandse Zaken (BZ) heeft als taak de voorbereiding, de coördinatie en de uitvoering van het buitenlands beleid.
- 3.Former Christian democratic prime-minister of The Netherlands, from 2002 to 2010. Jan Peter Balkenende led four coalition governments, each of different composition. It mirrored the unstable political climate in The Netherlands after the rise and murder of Pim Fortuyn in 2002. Having worked for the Christian democratics' scientific bureau, Jan Peter Balkenende was elected as member of the House of Commons in 1998. He was spokesperson for the party on public finance before becoming party leader in 2001. Jan Peter Balkende left politics after a disastrous election result in 2012. He currently works at university and as consultant.