Een ongekende daad van agressie

Source: K.P. (Kati) Piri i, published on Thursday, February 24 2022.

Vandaag zijn we allen wakker geworden in een ander Europa.

De inval van Poetin in Oekraïne is een ongekende daad van agressie die we sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet hebben gezien. Dit vraagt om een snoeiharde reactie van Europa en de rest van de wereld.De beelden uit Oekraïne zijn hartverscheurend. Een jonge vrouw in de metro van Charkov die met tranen in de ogen zich afvraagt waaraan zij dit hebben verdiend. Een moeder die haar kind stevig vasthoudt en zegt dat ze angstig is, maar dat niet wil laten zien. En een oudere man die in een auto Kiev verlaat en huilend een journalist te woord staat.

De inval van Poetin in Oekraïne vraagt om een snoeiharde reactie van Europa en de rest van de wereld.

Al deze mensen willen in vrijheid leven zonder angst, maar worden geconfronteerd met een Russische invasie.Ook zien we hoe dappere Russen in verschillende steden de straat op zijn gegaan om te demonstreren tegen Poetin’s oorlog. Ook zij zijn slachtoffers van een dictator die in zijn eigen wrede waanbeelden is gaan geloven.

Wij pleiten voor het zwaarst mogelijke sanctiepakket.

De Russische agressie mag niet ongestraft blijven. Wij pleiten voor het zwaarst mogelijke sanctiepakket, inclusief het afsnijden van Rusland van het internationale betalingssysteem SWIFT. De Nederlandse regering moet tegoeden en bezittingen van Russische oligarchen bevriezen en het opdoeken van hun brievenbusfirma’s op de Zuidas.Ook in Nederland zullen wij de gevolgen van de oorlog voelen. Daarbij is het van belang dat het kabinet duidelijk maakt hoe we die gevolgen kunnen verzachten voor Nederlanders die al geconfronteerd worden met inflatie en hoge energieprijzen.

De Europese Unie en onze bondgenoten moeten eensgezind optreden.

Poetin heeft oorlog weer naar Europa gebracht. Nu komt het er op aan dat de Europese Unie en onze bondgenoten eensgezind optreden.En de Oekraïners verdienen onze volledige steun in deze moeilijke tijd.