Tweede Kamer neemt moties aan over regels rondom bewindslieden

Wednesday, October 27 2021, 11:25

DEN HAAG (PDC i) - De Tweede Kamer heeft gisteren twee moties aangenomen die allebei te maken hebben met de regels rondom bewindslieden en hun (financiële) integriteit. De moties werden ingediend bij de begrotingsbehandeling over het ministerie van Algemene Zaken en de Koning.

Met de motie-Sneller vraagt de Tweede Kamer om de financiële belangen van bewindspersonen openbaar te maken. Dit zou dan moeten gebeuren bij het aantreden van het kabinet en daarna jaarlijks bijgewerkt worden. Ook zou duidelijk moeten worden hoe bewindslieden hun zakelijke belangen op afstand hebben geplaatst.

Via de motie-Van Baarle/Leijten geeft de Tweede Kamer aan dat ze wil dat de gedragscode voor bewindslieden afdwingbaar gemaakt wordt. Het kabinet werkt namelijk aan een gedragscode voor bewindspersonen. De motie roept op tot uitzoeken hoe de gedragscode breken tot sancties zouden kunnen leiden.

Het kabinet is niet verplicht om een motie op te volgen, maar de Kamer kan met een motie wel een wens van de Kamer formuleren.

Bron: Tweede Kamer