Nieuwe bundel nu beschikbaar: 'Een beetje integer bestaat niet'

Wednesday, December 23 2020, 13:33

DEN HAAG (PDC) - De vijftiende bundel uit de Montesquieu reeks onder de eindredacteurschap van Jan Schinkelshoek1 en Aalt Willem Heringa2 is eind november verschenen: 'Een beetje integer bestaat niet'.

Er is in Nederland al jaren aandacht voor het onderwerp integriteit in het openbaar

bestuur, zodanig dat politici en bestuurders op hun hoede zijn om vooral niet de fout in te gaan. 'Een beetje integer bestaat niet' is een bundel van het Montesquieu Instituut met beschouwingen over integriteit in de verschillende overheidslagen en instanties.

De bundel gaat eerst in op integriteit als verschijnsel (Ronald Kroeze). Hierna volgen beschouwingen over integriteit bij politieke partijen (Sebastiaan van Leunen & Gerrit Voerman3), de Staten-Generaal (Paul Bovend'Eert) en de gemeenten (Solke Munneke). Ook wordt er gekeken naar integriteit bij de ambtenarij (Toon Kerkhoff) en de rechterlijke macht in de vorm van het Openbaar Ministerie4 (Miranda de Meijer & Joep Simmelink).

De slotbalans wordt opgemaakt door Aalt-Willem Heringa2 (hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit van Maastricht) en Jan Schinkelshoek1 (oud-lid Tweede Kamer, adviseur van het Montesquieu Instituut in Den Haag).

  • Bundel 15: 'Een beetje integer bestaat niet'5
  • - 
    Bestel de bundel direct via bol.com.

Read more ...

  • Montesquieu sequence

  • 1. 
    Jan Schinkelshoek (1953) was van 30 november 2006 tot 17 juni 2010 Tweede Kamerlid van het CDA. Hij was eerder parlementair journalist, voorlichter van het CDA, directeur voorlichting van het ministerie van Justitie, hoofdredacteur van de 'Haagsche Courant' en directeur communicatie van de Rabobank. Sinds 2010 is hij zelfstandig communicatieadviseur. De heer Schinkelshoek was als Kamerlid onder meer woordvoerder binnenlands bestuur en initiatiefnemer voor de 'parlementaire zelfreflectie'. Tevens was hij ondervoorzitter van de parlementaire onderzoekscommissie financieel stelsel.
     
  • 2. 
    Prof. Aalt Willem Heringa (1955) is voorzitter van het Montesquieu Instituut. Hij is emiritus hoogleraar vergelijkend constitutioneel en administratief recht aan en daarnaast ook plaatsvervangend rechter. Prof. Heringa promoveerde op een proefschrift over sociale grondrechten en heeft een groot aantal publicaties op zijn naam staan over Europese, internationale en nationale constitutionele en staatsrechtelijke onderwerpen.
     
  • 3. 
    Was vanaf 1 januari 2011 tot 1 november 2024 hoogleraar ontwikkeling en functioneren van het Nederlands en Europees partijstelsel en sinds 1989 tot 1 december 2024 hoofd van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) van de Rijksuniversiteit Groningen. Hij studeerde geschiedenis in Groningen en promoveerde in 2001 op een proefschrift over de relaties tussen de CPN en de Communistische Internationale. Kenner van de partijpolitieke geschiedenis van Nederland, in het bijzonder van de partijen ter linkerzijde. Treedt geregeld op als commentator in radio- en tv-programma's.
     
  • 4. 
    Mensen die in Nederland worden verdacht van het plegen van een strafbaar feit krijgen met het Openbaar Ministerie (OM) te maken. Het OM, ook wel parket genoemd, is de enige instantie in Nederland die verdachten voor de strafrechter kan brengen. Het OM zorgt ervoor dat strafbare feiten worden opgespoord en vervolgd.
     
  • 5. 
    Integriteit is nooit ver weg: wat moeten we ermee, hoe organiseren we het en houden er toezicht op, hoe raken de normen niet verstard maar bewegen we tegelijkertijd mee met nieuwe opvattingen en verschijnselen? Dat is het onderwerp van bundel 15 van het Montesquieu Instituut, Een beetje integer bestaat niet: Integriteit binnen het openbaar bestuur, onder redactie van Jan Schinkelshoek en Aalt Willem Heringa. De belangrijkste conclusie: integriteitsissues in de publieke sector zullen er altijd zijn, maar er zijn genoeg mogelijkheden om deze effectief aan te pakken.