Foto’s van slachtoffers deel je niet

Source: A.H. (Attje) Kuiken i, published on Thursday, October 8 2020.

Stel je eens voor: je zit te scrollen over Twitter of Facebook, en ineens kom je een foto tegen van iemand die je dierbaar is en die zwaar is toegetakeld.

Het komt te vaak voor, en ik wordt iedere keer misselijk als ik de verhalen hoor. Verschrikkelijk als je op die manier op de hoogte wordt gesteld van een dergelijk drama. Die beelden laten je nooit meer los.

Hoe kan het dat er mensen zijn die in plaats van een helpende hand te bieden, hun telefoon pakken om te gaan filmen? Denken zij niet na over de gevolgen? Want die gevolgen zijn groot. Voor het slachtoffer zelf, en voor de vrienden en familie die het beeldmateriaal tegenkomen op internet.

Hoe kan het dat mensen hun telefoon pakken om te gaan filmen, in plaats van een helpende hand te bieden?

Dergelijk gedrag is niet normaal, maar wettelijk is het toegestaan. Dat moet veranderen. Daarom dien ik vandaag samen met Niels van de Berge (GroenLinks) en Madelaine van Toorenburg (CDA) een wetsvoorstel in. Onze wet stelt een duidelijke norm. Het delen van dergelijk beeldmateriaal wordt strafbaar voor maximaal één jaar gevangenisstraf of een boete van de vierde categorie (21.750 euro).

Ik dien een wetsvoorstel in om het delen van dergelijk beeldmateriaal strafbaar te maken.

In Duitsland bestaat er al langer een dergelijke wet die de privacy van het slachtoffer beschermt. Ik ga er alles aan doen om in de Tweede Kamer een meerderheid te vinden om dit ook in Nederland te regelen.