EU overweegt versoepeling begrotingsregels voor lidstaten vanwege coronavirus - EU monitor

EU monitor
Monday, January 25, 2021
calendar

EU overweegt versoepeling begrotingsregels voor lidstaten vanwege coronavirus

Thursday, February 27 2020, 14:19

DEN HAAG (PDC i) - De Europese Commissie i overweegt om de begrotingsregels voor landen te versoepelen voor lidstaten die getroffen door het coronavirus. Dat zei Eurocommissaris voor Economische Zaken i Paolo Gentiloni i op een persconferentie. Gentiloni reageert op de oproep van de Italiaanse ondersecretaris van de Italiaanse ministerraad, Mario Turco, om de begrotingsregels voor het land tijdelijk minder streng toe te passen.

De begrotingsregels in het zogenaamde Groei- en Stabiliteitspact i bieden de mogelijkheid om extra overheidsinvesteringen te doen in tijden van nood. In het verleden heeft Italië al van deze regels gebruik gemaakt na aardbevingsschade. Normaliter zou Italië geen extra investeringen mogen doen vanwege haar te hoge staatsschuld.

Door de uitbraak van het coronavirus staat de economie wereldwijd onder druk. Nu het virus ook Europa heeft bereikt, zullen de negatieve economische gevolgen steeds verder toenemen. Nu al hebben de luchtvaart- en toerismesector last van de teruglopende vraag van consumenten. Andere industrieën hebbben te maken met producten die niet tijdig geleverd kunnen worden.

Bron: Financieel Dagblad, the Brussels Times