Dagboek oud-premier De Quay in digitale vorm gepubliceerd

Thursday, November 28 2019, 11:01

DEN HAAG (PDC i) - Het Brabants Historisch Informatiecentrum werkt aan een project waarbij het dagboek van oud-premier Jan de Quay digitaal gepubliceerd wordt. Gisteren is het eerste deel van dit dagboek op hun website verschenen. De eerste periode die nu verschenen is loopt van 8 september 1944 tot en met 23 januari 1945. In die periode van de bezetting was De Quay onder andere voorzitter van het College van Algemene Commissarissen voor Landbouw, Handel en Nijverheid in de bevrijde Zuidelijke Provinciën.

Het eerste deel van het dagboek bevat ontboezemingen over de bezettingstijd, zoals over zijn ontmoeting met Koningin Wilhelmina op 3 december 1944. Over Wilhelmina zei de oud-premier: "De Koningin zag er goed uit. Rustig. Positief. Ernstig: toch met de milde lach en de zorgelijke oogen over de nooden van het volk." Over dier schoonzoon Prins Bernhard was De Quay minder te spreken: "T.a.v. de ondergrondsche strijdkrachten moet hij oppassen. Het wilde optreden zet veel kwaad bloed."

Het dagboek van Jan de Quay was tot nu toe slechts toegankelijk voor wetenschappers met speciale toestemming. De nazaten van De Quay hebben voor de openbaarheid nu toestemming gegeven. Naar verwachting zal het tweede deel in 2020 openbaar worden. Het is nog niet bekend of de latere perioden van zijn levensverhaal, dat hij tot in zijn nadagen beschreef, ook openbaar zullen worden.

Bron:

Meer informatie: