Kamer wil mini-enquête over financiering moskeeën Amsterdam

Thursday, March 7 2019, 10:46

DEN HAAG (PDC i) - De Tweede Kamer wil zelf onderzoek doen naar buitenlandse moskeefinanciering. Dit gebeurt via een parlementaire mini-enquête. SP i en SGP i dienden hiertoe in februari een motie in. Deze is dinsdag 5 maart vrijwel unaniem aangenomen.

In de mini-enquête kunnen moskeebestuurders onder ede worden gehoord over de herkomst van de financiering. Vorig jaar onthulden NRC en Nieuwsuur hoe tientallen moskeeën subsidie aangevraagd hebben in Golfstaten. Hierbij zouden geldschieters invloed kunnen uitoefenen op de koers van Nederlandse moskeeën.

De parlementaire ondervraging is een relatief nieuw onderzoeksmiddel van de Kamer. Het grote verschil met een parlementaire enquête is dat aan de mini-enquête geen uitgebreid literatuuronderzoek vooraf gaat. Net als bij een 'gewone' parlementaire enquête zijn getuigen verplicht ook echt te komen opdagen als ze worden opgeroepen.

Tot nu toe werd alleen in 2017 eerder van een mini- of flitsenquête gebruikgemaakt. Dit betrof een onderzoek naar de Panama Papers i. De mini-enquête moet nog dit jaar plaatsvinden.

Bron: NRC, NOS