Debate: The British and the Brexit
What are the effects of the early British elections on the brexit? How do they influence the already tough article 50 procedure? And what happens if May is not re-elected?
How do they see the upcoming "divorce" on the other side of the channel? On 5 July 2017, Hans Vollaard1, Titia Ketelaar2, Anne Mulder3, Kees Verhoeven4 and Pieter Omtzigt5 discussed the brexit and its implications. The debate was led by Max van Weezel.
Please note that this event was held in Dutch For further information we kindly refer you to the Dutch version of our website by clicking on 'Nederlands' in the right upper corner of this page.
- 1.Hans Vollaard (1977) is sinds 2017 universitair docent Nederlandse en Europese politiek aan de Universiteit Utrecht. Daarvoor bekleedde hij dezelfde functie aan de Universiteit Leiden. Daar promoveerde in 2009 op de het belang van territoriale grenzen in de Europese Unie Verder was hij tot 2007 werkzaam als docent politicologie en coördinator van de 'Europese Unie Studies' in de Leidse Faculteit Geesteswetenschappen. Zijn huidige onderzoeksterreinen zijn Europese wetgeving over patiëntenmobiliteit, Europese desintegratie, Euroscepsis in Nederland, christelijke partijen en lokale democratie.
- 2.Titia Ketelaar is politiek redacteur voor NRC Handelsblad. Ketelaar is na haar studie bij NRC gaan werken, en was onder meer betrokken bij de oprichting van nrc.next, waar ze in 2009-2010 leiding aan gaf. In 2010 vertrok Ketelaar voor zes jaar naar Londen als correspondent. Ze schreef een boek over de staat van zijn van het huidige Engeland.
- 3.Haagse VVD-politicus die ruim tien jaar Tweede Kamerlid was. Werd daarna wethouder van 's-Gravenhage. Was eerder gemeenteraadslid (tevens fractievoorzitter) in Den Haag. Was onder meer ambtenaar bij Financiën en BZK en medewerker van de VVD-Tweede Kamerfractie en daarna adviseur public affairs bij een Haags adviesbureau. Verder diende hij als 'blauwhelm' bij de VN-vredesmacht in Bosnië. Als Kamerlid lid van de parlementaire enquêtecommissie woningcorporaties en voorts onder meer woordvoerder zorg en Europese zaken, rapporteur over de Brexit en voorzitter van de vaste commissies voor Financiën. Beschikte over droge humor en leidde met soepele hand commissievergaderingen.
- 4.Bijna elf jaar een vooraanstaand en goed aangeschreven Tweede Kamerlid van D66, met grote belangstelling voor digitalisering en cyberveiligheid. Was twee jaar vicefractievoorzitter en tevens enkele keren campagneleider. Voor hij Kamerlid werd directeur van de regio Amsterdam van MKB Nederland. Hield zich in de Kamer dan ook enige tijd bezig met economische onderwerpen, zoals marktordening en mededinging. Later waren zaken waarover hij sprak onder meer mediabeleid, luchtvaart, auteursrecht, Europese zaken, inlichtingendiensten en digitalisering. Als ondervoorzitter van een Kamercommissie over de digitale toekomst zette hij ICT nadrukkelijk op de kaart. Was verder voorzitter van de onderzoekscommissie huurprijzen. Zorgde voor wetgeving om de bijzondere strafbepalingen over majesteitsschennis te schrappen en over verdere zondagsopenstelling van winkels.
- 5.Pieter Omtzigt (1974) was met korte onderbreking vanaf 3 juni 2003 tot en met 13 mei 2025 lid van de Tweede Kamer. Vanaf 2023 was hij partijleider van het door hem opgerichte Nieuw Sociaal Contract, waarmee hij twintig zetels haalde. Voordien was hij lid van de CDA-fractie, die hij verliet na langdurig aanhoudende frictie. Stond bekend als 'dossiervreter', vooral in de toeslagenaffaire. Zette zich als econometrist verder veel in voor onderwerpen als pensioenen en belastingen. Was daarnaast actief in de Raad van Europa, namens welke hij een schandaal in Malta blootlegde. Trad in 2025 terug, nadat het na meerdere pauzes niet gelukt was te herstellen van een burn-out.