Afsplitsing Rita Verdonk (2007)

Source: Parlement.com.
Verdonk, Drs. M.C.F.
Bron: RVD

Op 14 september 2007 werd Rita Verdonk i uit de VVD i-fractie gezet, maar zij bleef Kamerlid. Daardoor ontstond de eenmansfractie Lid-Verdonk i in de Tweede Kamer. De fractie verdween na de verkiezingen van 2010 uit de Tweede Kamer i.

Verdonk stapte uit de fractie nadat zij meermaals in de media kritiek had geuit op de partijlijn van de VVD en op leider Mark Rutte i in het bijzonder. In september 2007 betoogde Verdonk tijdens een besloten bijeenkomst dat de VVD vrijwel onzichtbaar was in het vreemdelingendebat. Vervolgens werd zij door Rutte voor de keus gesteld om zich af te splitsen of om zich uit de politiek terug te trekken. Verdonk koos ervoor om zich af te splitsen en haar zetel te behouden.

Aan de afsplitsing van Verdonk ging enige persoonlijke frictie tussen haar en VVD-fractievoorzitter Mark Rutte vooraf. Verdonk bezette bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 i namelijk de tweede plaats op de kandidatenlijst van de VVD, nadat zij de lijsttrekkersstrijd van Rutte had verloren. Zij behaalde echter bij de verkiezingen wel meer (voorkeur)stemmen i dan lijsttrekker Rutte.

Op 17 oktober 2007 richtte Verdonk de nieuwe partij Trots op Nederland i op. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 i behaalde de partij echter geen zetel, waarna Verdonk de politiek verliet.

 

Meer over