eHealth heel normaal

Source: L.A. (Leendert) de Lange i, published on Sunday, March 12 2017, 3:03.

De afgelopen twee jaar heb ik als Kamerlid de kans gekregen om heel breed binnen de Nederlandse gezondheidszorg rond te mogen kijken. Een fascinerende nieuwe wereld waar het opvalt hoe bevlogen en betrokken de mensen zijn die erin werken. Het politieke gekissebis binnen de vaste Kamercommissie VWS staat geregeld heel ver af van de uitdagingen waarvoor de mensen in de zorg staan. Uit tientallen werkbezoeken en een veelheid aan gesprekken met betrokken zorgverleners wordt duidelijk dat niemand zit te wachten op een nieuw stelsel. Wel is er behoefte om te werken aan minder bureaucratie en te stoppen met vinklijstjes, ruimte voor de zorgprofessionals om het vak in te vullen, samenwerking en een groeiende behoefte om invulling te geven aan ‘samen beslissen’. Ik ben er heel erg trots op om mede initiatiefnemer te zijn om het goede gesprek tussen patiënt en arts tot standaard te maken in de goede gezondheidszorg in Nederland (in richtlijnen en binnenkort wettelijk vastgelegd).

Persoonlijke zorg dichtbij

De manier hoe wij met elkaar communiceren is aan verandering onderhevig en dat vraagt ook om aanpassing binnen de zorg. Wat mij betreft wordt zorg persoonlijker en steeds dichter bij mensen thuis gegeven. Innovatie en eHealth maakt dit mogelijk. Zorg dichtbij, ruimte voor de professional om de echt uitdagende dingen te doen en tijd vrij te maken voor echte menselijk aandacht. Ik ben dan ook blij dat ik op de laatste Kamerdag van deze regeerperiode brede steun heb gekregen voor een motie die oproept om bij ‘de voorbereiding van het hoofdlijnenakkoorden 2018 met de betrokken partijen te bespreken op welke wijze belemmeringen kunnen worden weggenomen om kansrijke eHealth toepassingen en procesinnovaties breed in de zorg ingevoerd te krijgen’. Dit geeft kansen om in de zorg de toepassing van eHealth net zo normaal te maken als het luisteren door een stethoscoop.

Nog lang niet klaar

Met heel veel overtuiging heb ik mij weer kandidaat gesteld voor de Tweede Kamer. Ik ben namelijk nog lang niet klaar. Met de mensen in de zorg en het bedrijfsleven werk ik graag verder aan een agenda om de kansen voor (proces)innovatie en eHealth/mHealth succesvol op de politieke agenda te houden. Woensdag stemmen we via een persoon op een partij. Met je voorkeursstem kan jij het verschil maken.

Stem 15 maart op Leendert de Lange (nummer 42, lijst 1/VVD) voor een betrokken Kamerlid met een groot hart voor innovatie en eHealth om onze gezondheidszorg voor mensen nog beter te maken. Doe je mee?