Christendom, Israël en Palestina, Amsterdam - EU monitor

EU monitor
Saturday, September 19, 2020
calendar

Christendom, Israël en Palestina, Amsterdam

date March 1, 2017 20:00 - 22:00
city Amsterdam
location Da Costakade 102 Show location
attending R.W. (Raymond) Knops i, J.S. (Joël) Voordewind i et al.
organisation De Nieuwe Liefde i

Voor het schijnbaar onoplosbare conflict tussen Israël en de Palestijnen is 2017 een belangrijk jaar. De VS hebben een nieuwe president en die lijkt het over een andere boeg te willen gooien. Hij is veel minder gekant tegen Israëlische nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever dan zijn voorganger en denkt erover de Amerikaanse ambassade te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat zou een symbolische daad zijn. Het betekent dat de VS Jeruzalem als de hoofdstad van heel Israël beschouwen hoewel de halve stad formeel Palestijns grondgebied is.

Hoe moeten we daar in Nederland tegenaan kijken en hoe moeten we erop reageren? Met de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur alle reden onze blik weer eens op het beloofde land te richten. Onze speciale aandacht gaat voor deze bijeenkomst naar christelijke politici en christelijke kiezers. Hebben christelijke politici een common ground in hun visie op dit conflict? Sommige christelijke politici lijken de bijbel als leidraad te gebruiken. Ze spreken van Judea en Samaria - niet van de (bezette) Westelijke Jordaanoever - en vinden dat Israël het recht heeft die gebieden te koloniseren. Anderen nemen juist VN-resoluties als leidraad en willen dat Israël zich daar aan houdt. De VN willen dat Israël het gebied overdraagt aan de Palestijnse regering.

Hoe kan het dat één geloof leidt tot zulke tegengestelde opvattingen? Wat is precies de betekenis van Israël voor verschillende soorten christenen? En welke afwegingen maken christelijke politici?

Scroll naar beneden voor meer info over de gasten.

Dit evenement is in samenwerking met The Rights Forum.

Programmabeeld: Banky’s “Joseph and Mary” christmas card

Gasten

V.l.n.r. Joël Voordewind, Raymond Knops, Anna Krijger, Henri Veldhuis, Dina Zbidat en Wilfred Scholten

Joël Voordewind

Joël Voordewind is politicoloog en Tweede Kamerlid voor de Christen Unie. Hij was Statenlid in Noord-Holland en lijsttrekker voor de CU-gemeenteraadsfractie in Amsterdam.

Raymond Knops

Raymond Knops is Tweede Kamerlid voor het CDA. Hij is woordvoerder defensie en buitenlandse zaken. Eerder was Knops wethouder in Horst aan de Maas en daarvoor beroepsofficier bij de koninklijke luchtmacht.

Anna Krijger

Anna Krijger is Arabist en freelance Midden-Oosten correspondent voor o.m. De Groene Amsterdammer en het Nederlands Dagblad.

Henri Veldhuis

Henri Veldhuis is predikant van de Barbara-gemeente (PKN) in Culemborg en bestuurslid van The Rights Forum.

Dina Zbidat

Dina Zbidat is afkomstig uit Israël en promovenda aan de UvA. Halverwege de avond zal Zbidat iets meer vertellen over de positie van Palestijnen in Israël en in de Palestijnse gebieden.

Wilfred Scholten (moderator)

Moderator is Wilfred Scholten, politicoloog, journalist/verslaggever voor KRO-NCRV en schrijver van de biografie Mooie Barend (over Barend Biesheuvel).


1.

More about...