Globaliseringconflict in Nederland?

Thursday, December 4 2014, 16:07

DEN HAAG (PDC) - Globalisering zorgt bij sommigen voor enthousiasme, bij anderen voor onrust. Hoe gaat men in Nederland om met globaliseringkwesties en is er een globaliseringconflict? Tijdens het debat in Nieuwspoort gingen Josje den Ridder1 (sociaal en cultureel planbureau), Hans Goslinga2 (dagblad Trouw), Michiel Servaes3 (PvdA) en Joram van Klaveren4 (VNL) in discussie over deze vragen.

Josje den Ridder onderzoekt het conflict tussen mensen die open staan voor globalisering en zij die juist een gesloten opvatting hebben. Zij concludeert ten eerste dat het conflict niet alleen gaat over de globaliseringkwesties. Er is namelijk een sterke samenhang met het politiek vertrouwen. De ‘winnaars’ hebben over het algemeen een groot vertrouwen in de politiek en de ‘verliezers’ juist niet. Ten tweede is het polarisatiemodel (voor/tegen) ontoereikend. Er zijn veel mensen die tot de middengroep behoren. Deze groep is erg divers en ambigu en zou meer aandacht moeten krijgen van de Nederlandse politiek. 

Hans Goslinga geeft aan dat de vraag niet moet zijn of je voor of tegen globalisering bent. ‘Het bestaat, dus hoe ga je er mee om?’  Hij vindt dat de grote middenpartijen in Nederland geen duidelijk beeld geven over hoe zij om willen gaan met globalisering. 

Michiel Servaes herkent de splitsing tussen zogenaamde open en gesloten mensen binnen zijn eigen partij. Den Ridder beaamt dit en stelt dat de globaliseringkwesties niet alleen zorgen voor verdeling binnen landen, maar zelfs binnen partijen.

Servaes ziet verdergaande Europese samenwerking als iets positiefs, ook een politieke unie. Joram van Klaveren, daarentegen, vindt dat het bij economische samenwerking moet blijven. ‘Terug naar de EEG of een vorm daarvan’, proclameerde hij. Andere zaken, zoals migratie- en asielbeleid, dienen nationaal geregeld te blijven.

Read more ...

  • National interests in an international world

  • 1. 
    Josje den Ridder is wetenschappelijk medewerker van het Sociaal en Cultureel Planbureau, waar zij zich bezighoudt met publieke opinie, kiesgedrag en partijlidmaatschap. In 2014 promoveerde zij in Leiden op proefschrift ('Schakels of obstakels') over partijlidmaatschap. Tot 2010 werkte zij bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.
     
  • 2. 
    Hans Goslinga is a renown and respected journalist who has received several awards. Goslinga has worked for the Dutch daily newspaper 'Trouw' for over thirty years. He is specialised in political affairs but in recent years he has engaged in broader social issues as well.
     
  • 3. 
    In Oss geboren PvdA'er, die een internationale georiënteerde loopbaan in 2012 afwisselde met het Tweede Kamerlidmaatschap. Hij werkte als beleidsadviseur bij Buitenlandse Zaken en was onder werkzaam op de Nederlandse ambassade in Londen. Als voormalige diplomaat woordvoerder buitenlandse zaken van de PvdA-fractie, die als rustig en gedegen bekendstond. Maakte zich sterk voor een Europees wapenexportbeleid. Sinds 1 oktober 2018 is hij algemeen directeur van Oxfam Novib.
     
  • 4. 
    Uit Flevoland afkomstige politicus op de rechtervleugel. Als Tweede Kamerlid maakte hij van juni 2010 tot maart 2014 deel uit van de PVV-fractie. Na een breuk was hij enige tijd onafhankelijk lid en sinds 15 april 2014 vormde hij een fractie met Louis Bontes. Hij was leraar en daarna medewerker van de PVV-Tweede Kamerfractie. Eerder was hij drie jaar gemeenteraadslid voor de VVD in Almere. Was woordvoerder op terreinen als integratie, defensie, justitie, sociale zaken en ontwikkelingssamenwerking. Actief met initiatiefvoorstellen over onder meer een minarettenverbod, het recht op beledigen en het organisaren van een referendum over het Nederlandse EU-lidmaatschap.