'In 21e eeuw meer transnationale processen constitutionaliseren'

Tuesday, May 20 2014, 9:00

DEN HAAG (PDC i) - De vraag naar de zin van het Europees Parlement i is reeds een gepasseerd station. Veel interessanter is het relatief sterke constitutionele gehalte van de EU i en van het Parlement in het bijzonder, ondanks het ontbreken van een formele constitutie. Dit constateren Hans-Martien ten Napel en Joost Luiten in het meinummer van 'De Hofvijver'.

In deze prikkelende column wijzen zij op het verschil in machtsverdeling tussen het internationale verband van de EU en de klassieke, hierarchische structuur van nationale staten. Het zogenaamde 'transconstitutionalisme' in de EU toont aan dat hiërarchie niet nodig is om democratische legitimiteit te waarborgen.

Binnen deze benadering van transnationale besluitvorming neemt het Europees Parlement automatisch een zinvolle plek in. Desalniettemin achten Ten Napel en Luiten diens constitutionele rol voor verbetering vatbaar. Meer betrokkenheid bij wetgevingsprocedures, de invoering van het initiatiefrecht, en een hogere kiezersopkomst, zijn hiervoor noodzakelijk.