Publieke omroepen verliezen monopolie programmagegevens

Source: A. (Anouchka) van Miltenburg i, published on Friday, April 13 2012.

Een voorstel van Anouchka van Miltenburg (VVD) en Boris van der Ham (D66) om het monopolie op programma-informatie te doorbreken heeft een meerderheid gekregen in de Tweede Kamer.

Monopolie

Het vrijgeven van de programmagegevens zal ertoe leiden dat de omroepen hun monopolie op de tv-gidsen verliezen. Van Miltenburg: ”De publieke omroep wordt betaald uit belastinggeld en gegevens daarover moeten voor iedereen beschikbaar zijn. Tot nu toe had de publieke omroep een monopolie, wat niet eerlijk is voor marktpartijen. Door dit voorstel kun je nu ook ruim van te voren digitale televisie programmeren. De beschikbaarheid over elektronische programmagegevens levert hiermee ook winst op voor de kijker.” Van Miltenburg en Van der Ham willen wel dat de omroepen een vergoeding moeten krijgen voor de kosten die ze maken voor het verstrekken van de gegevens.

Draagvlak

Van der Ham: “Met dit voorstel zal duidelijk worden welke omroepen op echte steun van de kijker kunnen rekenen, en welke kunstmatig in stand worden gehouden door een aantrekkelijk omroepblad. Oude omroepen konden leden aan zich binden door gidsen uit te geven en nieuwe omroepen begonnen daarmee op een achterstand. Met dit voorstel komt aan deze ouderwetse situatie een einde.” De indieners van het amendement wijzen erop dat omroepen als BNN en Max ook draagvlak hebben gecreëerd zonder het hebben van een gids.