A. (Anouchka) van Miltenburg

foto A. (Anouchka) van Miltenburg
bron: tweedekamer.nl
Source: Parlement.com.

Uit de journalistiek afkomstige VVD-politica die na een succesvolle periode als 'gewoon' Kamerlid een teleurstellend Tweede Kamervoorzitschap kende, dat zij voortijdig moest beƫindigen. In de periode 2003-2010 was zij een energiek woordvoerster zorg, media en medische ethiek, die bijvoorbeeld bij de behandeling van de Wet maatschappelijke ondersteuning goede inbreng had. Werd in 2010 dan ook vicefractievoorzitter. Kreeg als Kamervoorzitter (sinds eind 2012) kritiek op een soms te krampachtige en formalistische wijze van leiden en trad af na een relletje rond vernietigde documenten. Had als voorzitter een groot aandeel in de viering van 200 jaar Staten-Generaal. Bleef na haar aftreden nog anderhalf jaar woordvoerder emancipatiebeleid.

VVD
in de periode 2003-2017: lid Tweede Kamer, voorzitter Tweede Kamer

1.

First name

Anouchka (Anouchka)

2.

Personal data

Place and date of birth
Utrecht, 20 April 1967

3.

Party/Movement

Party/Parties
VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie), from 1997

4.

Main functions and occupations

 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, from 30 January 2003 until 23 March 2017
 • voorzitter Tweede Kamer der Staten-Generaal, from 25 September 2012 until 12 December 2015
 • directeur/lid raad van bestuur Nucleuszorg, from November 2018 (ondersteunende eerstelijns-organisatie van en voor huisartsen in Zeeuws-Vlaanderen)

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

5.

Party political functions

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

6.

Other positions

Current
 • lid Raad van Toezicht Prezzent, from 1 January 2018

Previous (2/11)
 • lid Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad, from February 2016 until 2017
 • lid Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa, from February 2016 until 2017

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.


Derived functions (2/4)
 • voorzitter Presidium (Tweede Kamer der Staten-Generaal), from 25 September 2012 until 13 December 2015
 • voorzitter Commissie voor de Werkwijze (Tweede Kamer der Staten-Generaal), from 25 September 2012 until 13 December 2015

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

7.

Education

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

8.

Activities

as Member of the Parliament (2/4)
 • Bracht in 2008 samen met haar fractiegenote Edith Schippers een fractienota ('Dichtbij Betere Zorg') uit met een visie op de Nederlandse gezondheidszorg voor de komende tien jaar.
 • Diende in 2010 samen met Boris van der Ham (D66), Jetta Klijnsma (PvdA), Jasper van Dijk (SP) en Ineke van Gent (GL) een wijziging van de Algemene Wet Gelijke Behandeling in, in verband met het annuleren van de enkel-feitconstructie (32.476)

In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.

9.

Miscellaneous

algemeen (3/4)
 • Versloeg bij de verkiezing voor Tweede Kamervoorzitter in 2012 in de derde stemmingsronde Khadija Arib (PvdA) met 90 tegen 56 stemmen. In de tweede ronde was Gerard Schouw (D66) afgevallen.
 • Haar Kamervoorzitterschap verliep niet zonder problemen. In april 2013 verweet CDA-fractievoorzitter Buma haar partijdigheid bij de agendering van een spoeddebat met staatssecretaris Weekers. Zij bood daarop excuses aan en zei ook zich in haar integriteit aangetast te voelen. In september 2015 kreeg zij kritiek op het niet reageren als voorzitter, nadat Geert Wilders tijdens de algemene beschouwingen van een 'nep-parlement' had gesproken. Intern was er vaker en fundamentelere kritiek op haar leiding geweest.
 • Trad op 12 december 2015 af als Tweede Kamervoorzitter vanwege de discussie die rond haar persoon was ontstaan na het verschijnen van het rapport-Oosting over de deal met crimineel Cees H. De commissie zette vraagtekens bij het door haar laten vernietigen van een vertrouwelijke brief over die zaak en vond dat zij de inhoud daarvan aan de commissie had moeten meedelen.

Anecdotes and citations
 • Zei in 2014 bij de presentatie van het parlementair onderzoeksrapport over ICT-projecten: "Ik moest even googelen wat ICT betekent."

U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.

10.

Family

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

11.

Extended version

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.