'Nederlandse handelsbelangen in Brussel scherp in de gaten houden'

Source: Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELenI) i, published on Wednesday, February 2 2011.

Nederland moet de eigen handelsbelangen in Brussel scherp in de gaten houden en proactief op de Europese agenda plaatsen. Nederland kan daarbij succesvol zijn als wordt gekozen voor een beperkt aantal prioriteiten.

Dat schrijven minister Verhagen i en staatssecretaris Bleker i (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) in een reactie op een mededeling van de Europese Commissie i over de rol van handelspolitiek in de doelstellingen van de EU 2020-strategie i.

Lissabon

Door het Verdrag van Lissabon i hebben de Europese Commissie en het Europees Parlement i meer invloed gekregen op de handelspolitiek. Volgens beide bewindspersonen vraagt deze versterkte rol ook om een scherpere inzet vanuit Nederland. Om dit te realiseren, moeten ook het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties, vakbonden en de Tweede Kamer zich hiervan bewust zijn. Door duidelijk aan te geven waar de Nederlandse handelsbelangen liggen, kan de Nederlandse overheid zich hierop concentreren. Het resultaat is dat deze belangen terug komen in onderhandelingen over onder meer vrijhandelsakkoorden en anti-dumpingmaatregelen.

Welvaart

Volgens Verhagen en Bleker tonen onderzoeken telkens opnieuw de voordelen van een open economieën. Dit komt bijvoorbeeld tot uiting voor consumenten en de arbeidsmarkt: meer, betere en goedkopere producten en meer en beter betaalde banen. “Nederland is bij uitstek een voorbeeld van een land waar we dagelijks om ons heen de voordelen ervaren van een open economie. Met de laagste werkloosheid van Europa, de grootste instroom van buitenlandse investeringen en een disproportioneel groot aandeel in de Europese handel, laat Nederland zien dat het loont om niet met de rug naar de rest van de wereld te gaan staan. Integendeel zelfs.”

Verliezers

Open grenzen vragen ook om aanpassingen van werknemers en ondernemers. Het kabinet schept daar de juiste voorwaarden voor, onder andere door goede onderwijs- en scholingsmogelijkheden en stimulering van vernieuwing in het bedrijfsleven. Verhagen en Bleker zijn verheugd dat ook de Europese Commissie stilstaat bij de noodzaak om burgers en bedrijven te ondersteunen. De voordelen van open internationale handel zijn echter zo groot dat de bredere agenda gericht op handel en groei niet in twijfel moet worden getrokken.