Aan kabinetsformatie gaat voortaan een Kamerdebat vooraf
De Tweede Kamer zal voortaan in principe direct na de verkiezingen een debat houden over de uitslag en over de formatie die daarop moet volgen. Dat is de uitkomst van het debat over een voorstel van de leden Van der Ham1 (D66) en Van Gent2 (GroenLinks) tot wijziging van het reglement van orde3. Oorspronkelijk was voorgesteld dat de Kamer een voordracht zou doen voor de (in)formateur. Nu het voorstel is afgezwakt, kan het voorstel op een meerderheid rekenen.
De Kamervoorzitter zal met de nieuwe fractievoorzitters overleggen over de wenselijkheid van het debat en over de daarbij te volgen procedure. De rol van de koningin bij (in)formatie blijft daarna gehandhaafd, maar het formatieproces zal pas na het debat beginnen.
Ook na afronding van een opdracht tot kabinetsinformatie of na tussentijdse val van het kabinet kan er een debat worden gehouden over de wenselijkheid en de richting van een kabinetsformatie.
bron: website Tweede Kamer, kamerstuk 30698
- 1.Gedurende ruim tien jaar een extrovert en debatvaardig Tweede Kamerlid van D66. Had een achtergrond als acteur bij diverse toneelgezelschappen en was voorzitter van de Jonge Democraten. Verder was hij financieel bestuurslid van de Nationale Jeugdraad. In de Tweede Kamer hield hij zich onder meer bezig met het onderwijsbeleid, drugsbeleid, natuurbehoud, dierenwelzijn, binnenlands bestuur, cultuur en media. Hij was voorzitter van de vaste commissie voor Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en lid van de onderzoekscommissie onderwijsvernieuwingen en van het Kamerpresidium. Was betrokken bij vele parlementaire initiatieven, zoals die om de Tweede Kamer het voortouw te geven in de kabinetsformatie en om tot invoering van een correctief dan wel raadgevend referendum te komen.
- 2.Groningse vakbondsvrouw die veertien jaar een spreek- en strijdvaardig lid van de GroenLinks-Tweede Kamerfractie was. Kwam uit de kring van de PSP en is overtuigd republikein. In de FNV was zij regiohoofd van de regio Noord (Friesland, Groningen en Drenthe) en daarnaast negen jaar gemeenteraadslid in Groningen. In de Tweede Kamer hield zij zich onder meer bezig met arbeid en zorg, emancipatie, verkeer, binnenlands bestuur en koninkrijksrelaties. Verder was zij vicefractievoorzitter, lid van het Kamerpresidium en voorzitter van vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Was in 2013-2017 regiodirecteur Noord bij de Nederlandse Spoorwegen en is nu burgemeester van Schiermonnikoog.
- 3.Het Reglement van Orde bevat regels over de gang van zaken in de Tweede Kamer. Wie mag wanneer spreken, hoe komt een besluit tot stand, wat zijn de taken van commissies, welke bevoegdheden heeft de voorzitter, aan welke regels moeten bezoekers zich houden: het is allemaal in dit reglement vastgelegd.