Afsplitsing groep-Goedhart (1970)

Source: Parlement.com.
Goedhart, F.J.

Frans Goedhart i en Wijbrand Schuitemaker i splitsten zich op 14 mei 1970 van de PvdA-Tweede Kamerfractie af, omdat zij zich niet konden vinden in de koers van de Partij van de Arbeid i. Zij gingen verder onder de naam groep-Goedhart i. Op 28 juli 1970 sloot de tussentijds benoemde Fia van Veenendaal i zich bij hen aan.

In de PvdA trad vanaf 1965 een vernieuwingsbeweging op die bekend zou worden onder de naam 'Nieuw Links i'. Zij wenste dat de PvdA een linksere koers zou gaan varen. Naarmate de invloed van Nieuw Links binnen de PvdA toenam, ontstond er verzet onder meer traditioneel georiënteerde socialisten.

Onder invloed van Nieuw Links nam de PvdA-fractie in 1970 een standpunt in tegen militaire optreden van de Verenigde Staten in Cambodja. Bovendien liep de voorzitter van de PvdA samen met de partijvoorzitters van PSP i en PPR i mee in een protestmars naar de Amerikaanse ambassade tegen de politiek van de VS. Voor de rechtervleugel van de fractie ging dit te ver. Goedhart maakte nog tijdens een Kamerdebat over dit militaire optreden duidelijk achter de VS te staan. Korte tijd later trad hij samen met Schuitemaker uit de PvdA-fractie.

De leden van de groep-Goedhart traden begin 1970, met anderen, toe tot de nieuwe politiek partij DS'70 i. Bij de verkiezingen van 1971 won die partij acht zetels.

 

Meer over