Kandidaat-eurocommissarissen Malmström en Damanaki gaan zich richten op terrorisme, immigratie en piraterij

Source: European Parliament (EP) i, published on Tuesday, January 19 2010, 19:27.

Malmström en Damanaki: uitdagingen als terrorisme, immigratie en piraterij

De kandidaat-commissarissen Cecilia Malmström (Zweden) en Maria Damanaki (Griekenland) werden op dinsdag ondervraagd door de EP-leden. Damanaki noemde milieuvriendelijke visserij en de bescherming van de EU-visserijschepen tegen piraterij als prioriteiten. Malmström zei dat het tijd is "de fragmentarische beslissingen op het gebied van justitie en binnenlandse zaken te evalueren".

"Geen enkel land kan alleen omgaan met uitdagingen zoals terrorisme en immigratie. We hebben migranten nodig en zodra deze werken moeten ze weten dat wanneer ze eenmaal in Europa zijn, ze rechten hebben", zo stelde Malmström - kandidaat-commissaris voor binnenlandse zaken. Ze wil ook "consistenter beleid zien door middel van het Stockholmprogramma - het nieuwe meerjarenprogramma voor samenwerking op het gebied van justitie en binnenlandse zaken.

Malmström: "strijd tegen terrorisme topprioriteit"

"De strijd tegen het terrorisme zal een van mijn prioriteiten worden. We moeten alle instrumenten en mechanismen herzien. We zullen ernaar streven om de integriteit van personen te respecteren, net als het beginsel van het evenredigheidsprincipe en mensenrechten", zo zei ze.

De Zweedse benadrukte vastbesloten te zijn om een overeenkomst te sluiten inzake de overdracht van SWIFT-gegevens. Wat betreft de bestrijding van de georganiseerde misdaad en de maffia liet Malmström weten samen te willen werken met Viviane Reding i, beoogd commissaris voor justitie. Het in beslag nemen van goederen van de maffia is volgens Malmström "niet alleen een Italiaans probleem, maar een Europees probleem, omdat de georganiseerde criminaliteit geen grenzen kent".

Damanaki: "juist evenwicht is nodig"

De kandidaat-commissaris voor maritieme zaken en visserij Maria Damanaki liet tijdens haar hoorzitting weten dat "er een drastische overbevissing bestaat". Om deze te verlagen zonder de visserij tot schade te zijn stelt ze de modernisering van de beschikbare middelen voor, zoals bijvoorbeeld de uitrustingen van vaartuigen met selectiever vistuig dat helpt om de 'teruggooi' te elimineren.

Damanaki is verheugd over het feit dat krachtens het Verdrag van Lissabon i de visserij zal worden onderworpen aan de gewone wetgevingsprocedure, waardoor het Europees Parlement i een nog grotere rol krijgt.

Damanaki ziet kansen gedurende de lopende hervorming van het gemeenschappelijk visserijbeleid voor meer efficiëntie door "het vinden van het juiste evenwicht tussen de belangen van de consumenten, vissers, industrie, toerisme en aanverwante activiteiten". Ze zegde ook toe te onderzoeken of het Europees Sociaal Fonds i bijstand kan verlenen inzake het verlies van banen als gevolg van de hervormingen.

Damanaki uitte ook de noodzaak tot de bestrijding van piraterij, waarbij "de EU ervoor moet zorgen dat haar vaartuigen veilig kunnen varen, vooral voor de Somalische kust".