Gezondheidsbescherming: bouwen aan meer internationale samenwerking

Source: European Commission (EC) i, published on Friday, December 5 2008.

Vandaag komen de ministers van Volksgezondheid van de G7-landen (Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het VK en de VS), Mexico en de Wereldgezondheidsorganisatie bijeen op de negende ministeriële bijeenkomst van het Global Health Security Initiative (GHSI), die onder auspiciën van de Commissie in Brussel wordt gehouden. Het GHSI heeft als doel een sterkere internationale samenwerking op het gebied van de bescherming van de gezondheid tot stand te brengen door gezondheidsdreigingen van chemische, biologische en radiologisch-nucleaire stoffen aan te pakken en door een draaiboek voor een influenzapandemie te ontwikkelen. De bijeenkomst werd afgesloten met een communiqué waarin de resultaten van het GHSI tot dusver uiteen worden gezet en met afspraken over gebieden waarop kan worden samengewerkt om een collectieve gezondheidsbescherming te bevorderen.

Dit jaar had de ministeriële bijeenkomst van het GHSI drie thema's: onderzoek en ontwikkeling van geneesmiddelen en vaccins tegen gezondheidsbedreigingen, grensmaatregelen en uitwisseling van virusmonsters voor de paraatheid voor een influenzapandemie, en mechanismen voor crisiscommunicatie onder GHSI-leden.

Commissaris voor gezondheid Androulla Vassiliou, die de bijeenkomst voorzit, legt uit: "De Europese Commissie zet zich in voor meer internationale samenwerking om gemeenschappelijke uitdagingen op het gebied van de bescherming van de gezondheid het hoofd te bieden. In een wereld met een groeiende mate van onderlinge afhankelijkheid is het essentieel om nauw met onze partners samen te werken aan de verbetering van wereldwijde systemen voor snelle waarschuwing en reactie voor dreigingen van chemische, biologische en radiologisch-nucleaire stoffen, een influenzapandemie of bredere gezondheidskwesties, zoals de veiligheid van de voedselketen en productveiligheid. Als een concrete manier om gezamenlijk vooruitgang te boeken heb ik vandaag alle GHSI-partners uitgenodigd voor een crisisoefening die de Commissie in 2010 wil organiseren. Bij deze oefening kunnen de GHSI-partners in een gesimuleerde wereldwijde crisissituatie hun risico- en communicatiesystemen in de praktijk testen”.

Het Global Health Security Initiative (GHSI)

Het GHSI is in 2001 in het leven geroepen naar aanleiding van de terroristische aanslagen van 11Â september en de miltvuurbrieven die daarna in de VS opdoken. Wereldwijde gezondheidsbescherming heeft betrekking op een groot aantal onderwerpen, zoals algemene draaiboeken voor het omgaan met crisissituaties op het gebied van de volksgezondheid, een influenzapandemie en dreigingen van chemische, radiologisch-nucleaire en bioterroristische agentia (die per ongeluk of opzettelijk in omloop worden gebracht).

Elk jaar brengt het samenwerkingsverband van het GHSI ter voorbereiding op de debatten op ministerieel niveau deskundigen en hoge ambtenaren uit de G7-landen (Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, het VK en de VS) en Mexico en vertegenwoordigers van de Europese Commissie bijeen. Het permanent secretariaat van het GHSI bevindt zich in Canada en geeft de koers aan van het jaarlijkse werkprogramma van het GHSI.

De Global Health Security-actiegroepen werken op vijf gebieden samen;

    • 1. 
      De laboratoriumwerkgroep is gericht op het verbeteren van de samenwerking op diagnostisch gebied tussen laboratoria waar gevaarlijke ziekteverwekkers zoals miltvuur kunnen worden gediagnosticeerd.
    • 2. 
      De werkgroep risicobeheersing en communicatie richt zich op risico- en dreigingsanalyses (waaronder het opstellen van een lijst van belangrijkste dreigingen), mediacommunicatie en snelle waarschuwingsmechanismen (er loopt een proefproject voor vroege waarschuwingen en verslaglegging van GHSI-partners). De werkgroep heeft gewerkt aan capaciteitsvergroting met betrekking tot specifieke dreigingen (bv.ricine en miltvuur).
    • 3. 
      Grenskwesties staan centraal in de werkgroep influenzapandemie. De verschillen tussen en de wetenschappelijke motivering voor grensbeleidsbesluiten (bv. over screening op luchthavens en hulpverlening aan onderdanen in het buitenland) wordt op ministerieel niveau besproken.
    • 4. 
      De chemische werkgroep werkt aan werkt aan capaciteitsvergroting op het gebied van toxische industriële chemische stoffen en een lijst van zorgwekkende stoffen. Daarnaast onderzoekt de werkgroep medische tegenmaatregelen en samenwerkingsgebieden voor geneesmiddelenonderzoek.
    • 5. 
      De radiologisch-nucleaire werkgroep ondersteunt de ontwikkeling van een internationaal reactienetwerk van radiologische en nucleaire laboratoria (International Radiological and Nuclear Laboratory Response Network). Daarnaast bekijkt de werkgroep de mogelijkheden voor samenwerking op het gebied van onderzoek, ontwikkeling en voorraden met betrekking tot medische tegenmaatregelen.

De EU en gezondheidsbescherming

Gezondheidsbescherming staat in het veiligheids- en het gezondheidsbeleid van de EU steeds hoger op de agenda. Om Europees beleid op het gebied van gezondheidsbescherming te ontwikkelen is in 2001 het Comité voor de bescherming van de gezondheid opgezet en het mandaat hiervan is in 2007 door de Raad verlengd. Het heeft een meerjarig werkplan en werkt nauw samen met de autoriteiten van de lidstaten om de paraatheid te verbeteren en concrete acties te ontwikkelen om gezondheidsdreigingen aan te pakken.

De Europese Commissie en de EU-lidstaten hebben een uitgebreid werkprogramma op het gebied van de bescherming van de gezondheid, dat onder leiding staat van het Comité voor de bescherming van de gezondheid, een forum voor hoge ambtenaren uit de lidstaten en van de Europese Commissie dat kwesties in verband met de gezondheidsbescherming bestudeert en nauwere samenwerking op Europees niveau ontwikkelt. De Commissie fungeert als schakel tussen het GHSI en het Comité voor de bescherming van de gezondheid en staat zo in voor de coherentie van de werkzaamheden van deze instanties.

Meer informatie over de EU-activiteiten op het gebied van de bescherming van de gezondheid is te vinden op:

http://ec.europa.eu/health/ph_threats/health_security/health_security_en.htm

Meer informatie over het GHSI is te vinden op:

http://www.ghsi.ca/english/index.asp

Het communiqué is te vinden op:

http://ec.europa.eu/health/index_en.htm