Balkenende terug voor overleg na verwerping gekozen burgemeester

Wednesday, March 23 2005, 8:09

Minister-president Balkenende1 keert in de loop van de ochtend terug van de EU-top in Brussel om in Den Haag te kunnen overleggen. Dit vanwege de verwerping door de Eerste Kamer gisteren van het voorstel tot deconstitutionalisering van de burgemeestersbenoeming.

In de Senaat stemden gisteren slechts 42 leden voor (bij 31 tegenstemmers), waardoor er geen tweederde meerderheid was. Behalve ChristenUnie, SGP, SP en GroenLinks stemde ook de PvdA tegen. Die partij vindt dat minister De Graaf de gekozen burgemeester te haastig en onzorgvuldig wil invoeren.

Minister De Graaf2 beraadt zich op zijn eigen positie. D66-fractievoorzitter Dittrich3 zegt echter dat zijn partij juist nog meer gemotiveerd is om door te gaan met dit kabinet.

bron: www.nos.nl

 


  • 1. 
    Jan Peter Balkenende (1956) is sinds 22 juli 2002 minister-president en minister van Algemene Zaken. Sinds 1 oktober 2001 is hij politiek leider van het CDA. Bij de verkiezingen van 2002, 2003 en 2006 was hij lijsttrekker van het CDA. De heer Balkenende was onder meer bijzonder hoogleraar christelijk sociaal denken aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en in de periode 1998-2002 Tweede Kamerlid voor het CDA. In de Tweede Kamer was hij, voor hij fractievoorzitter werd, financieel woordvoerder van de CDA-fractie.
     
  • 2. 
    Zoon van een KVP-Kamerlid die een vooraanstaand D66-politicus werd. Was al op jonge leeftijd gemeenteraadslid in Leiden en daarnaast topambtenaar op Binnenlandse Zaken. Kwam in 1994 in de Tweede Kamer, was lid van de enqu tecommissie IRT en volgde in 1997 Wolffensperger op als fractievoorzitter. Leidde de fractie tijdens paars II en Balkenende I, maar stapte na de verkiezingsnederlaag van 2003 op. Keerde in het kabinet-Balkenende II echter terug als vicepremier en minister voor bestuurlijke vernieuwing. Trachtte vergeefs het kiesstelsel te wijzigen en zag zijn voorstel voor de gekozen burgemeester stranden in de Senaat. Trad toen af. Als burgemeester van Nijmegen stapte hij in 2007 in de voetstappen van zijn vader. Beminnelijke, maar ook vasthoudende debater.
     
  • 3. 
    Voormalige rechter, die als D66-Tweede Kamerlid en partijleider zijn partij en zichzelf uitstekend wist te presenteren. Begon zijn loopbaan als advocaat in Amsterdam en was daarna rechter bij de Arrondissementsrechtbank Alkmaar. In de Kamer hield hij zich aanvankelijk vooral bezig met justitie en later ook met terreinen als werkgelegenheid, Antilliaanse zaken, medisch-ethische zaken, cultuur, ontwikkelingssamenwerking, politie en integratie. Zette zich volop in voor de rechten van homo's. Bracht vier initiatiefwetten tot stand onder meer over stalking en een spreekrecht voor slachtoffers van misdrijven. Onder zijn politieke leiderschap nam D66 deel aan het tweede kabinet-Balkenende. Stapte op als fractievoorzitter nadat hij de uitkomst van het debat over de militaire missie naar Afghanistan verkeerd had ingeschat.