H.J.Th.M. (Helen) de Maat-Koolen
Als secretaris-generaal van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de eerste vrouwelijke topambtenaar. Zij werd dat in 1991 onder minister Bert de Vries1, na eerder arbeidsinspecteur, wethouder in Delft (voor D66) en hoofd personeel op het ministerie van SZW te zijn geweest. Vanaf 1989 was zij plaatsvervangend SG. Stapte in november 1995 op verzoek van minister Els Borst2 over naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Aan die functie kwam in 1997 echter al een einde, omdat een onder haar leiding in gang gezette reorganisatie stuk liep. Bij SZW had zij eerder wel succesvol een reorganisatie doorgevoerd.
functie(s) in de periode 1991-1997: secretaris-generaal
Contents
Hendrica Johanna Theresia Maria (Helen)
Place and date of birth
Bergen op Zoom, 23 May 1942 Party/Parties
D'66 (Democraten 1966)
-
-hoofd personeel, directoraat-generaal van de Arbeid, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, from 1982 until 1986
-
-districtshoofd Arbeidsinspectie Noord-Holland, from 1986 until 1 May 1989
-
-plaatsvervangend secretaris-generaal ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, from 1 May 1989 until 1 April 1991
-
-secretaris-generaal ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, from 1 April 1991 until 1 November 1995
-
-secretaris-generaal ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, from 1 November 1995 until 1 August 1997
-
-adviseur ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, from 1 August 1997 until 2004
U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.
Previous (4/7)-
-lid bestuur Stichting "De Baak"
-
-lid bestuur Stichting Publiek Domein
-
-voorzitter Raad van Toezicht GGZ Delfland
-
-plaatsvervangend voorzitter Adviescommissie Bezwaarschriftprocedure personeel OCW
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
algemeen-
-Werd in 1991 aangesteld als S.G. van Sociale Zaken en Werkgelegenheid door minister De Vries. Na de komst van minister Melkert verliep de samenwerking tussen minister en haar moeizamer, waarna zij op verzoek van haar partijgenote Borst S.G. van VWS werd.
-
-Legde in 1997 haar functie neer na een rapport van organisatiebureau Twijnstra Gudde over de leiding van het ministerie. Het ministerie had langere tijd te maken met organisatorische problemen, die zij niet wist op te lossen.
Uitgebreide biografieën van de huidige leden van de Eerste en Tweede Kamer zijn beschikbaar via parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
- 1.Groningse antirevolutionair die al na vier jaar Tweede Kamerlidmaatschap voorzitter werd van de toen grootste regeringsfractie, het CDA. Werkte voor hij in 1978 sociaal-economisch fractiewoordvoerder werd bij Philips en de Erasmus Universiteit. Wist als fractieleider tijdens de kabinetten-Lubbers I en II zijn grote fractie bijeen te houden onder meer door dissidenten geen ruimte te geven. Speelde in het derde kabinet-Lubbers als minister van Sociale Zaken een belangrijke rol bij het voorkomen van conflicten over onder andere de WAO-problematiek. Nadien parttime hoogleraar en voorzitter van de Sociale Verzekeringsbank en het ABP. Ook enige tijd waarnemend partijvoorzitter. In zijn partij typisch een man van het midden. Had vanwege zijn saaie imago als bijnaam 'de Stofjas'.
- 2.Minister van Volksgezondheid in de kabinetten-Kok en bij de verkiezingen 1998 lijsttrekker van D66. Werd na een loopbaan als arts, ziekenhuisdirecteur, hoogleraar en vicevoorzitter van de Gezondheidsraad minister in het kabinet-Kok I en in het Kok II tevens vicepremier. Tijdens haar ministerschap werden medisch-ethische kwesties geregeld zoals euthanasie, medisch-wetenschappelijk onderzoek en onderzoek met embryo's. Kreeg als minister te maken met de problematiek van wachtlijsten in de zorg en het tekort aan medisch personeel en werd hierover fel aangevallen door de oppositie van links en rechts. Deskundige minister die veel wetgeving tot stand bracht. Riep door haar liberale opvattingen in medisch-ethische kwesties in sommige kringen wel weerstand op, maar werd algemeen geacht als een wijze en betrokken bewindsvrouw.