H.W.B. (Mien) van Itallie-van Embden
In de vrouwenbeweging actieve afgevaardigde van de VDB. Zette zich ook als Tweede Kamerlid in voor verbetering van de positie van vrouwen, onder andere wat hun benoembaarheid in rechterlijke functies betrof. Was gehuwd met de Leidse hoogleraar toxicologie Leopold van Itallie. In de jaren twintig interviewde zij voor de Haagsche Post en NRC bekende Nederlanders zoals Cort van der Linden1, Couperus, Kamerlingh Onnes en Aletta Jacobs2. Was een oudere halfzuster van VDB-senator David van Embden3.
VDB
functie(s) in de periode 1928-1933: lid Tweede Kamer
Contents
Hendrika Wilhelmina Bernardina (Mien)
Changes in name or title
-
-H.W.B. van Embden, from 22 October 1870 until 14 September 1894
-
-H.W.B. van Itallie-van Embden, from 14 September 1894 (na huwelijk)
Place and date of birth
's-Gravenhage, 22 October 1870
Place and date of death
Trogen (Zwitserland), 6 September 1959 Party/Parties
VDB (Vrijzinnig-Democratische Bond)
Equally disposed party
PvdA (Partij van de Arbeid) (vanaf 1946)
-
-werkzaam in het onderwijs
-
-medewerkster weekblad "Haagsche Post" en "Nieuwe Rotterdamsche Courant" (interviews) (vanaf ongeveer 1920)
-
-lid gemeenteraad van Leiden, from 6 September 1921 until 6 September 1927
-
-lid Provinciale Staten van Zuid-Holland, from 22 March 1926 until 5 July 1927
-
-lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, from 18 September 1928 until 9 May 1933
Internment
-
-geïnterneerd in Barneveld, from December 1942 until 29 September 1943
-
-geïnterneerd in Westerbork, from 29 September 1943 until 4 September 1944
-
-geïnterneerd in Theresienstadt, from 4 September 1944 until February 1945
In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.
-
-lid bestuur toneelvereniging (enige jaren)
-
-voorzitter Nederlands Toneelverbond
-
-lid bestuur Volksbond tegen drankmisbruik
-
-lid bestuur Vereniging voor Volkenbond en Vrede
U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.
In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.
as Member of the Parliament-
-Hield zich in de Tweede Kamer onder meer bezig met justitie, waterstaat, onderwijs, volksgezondheid en binnenlandse zaken
-
-Zij werd op dezelfde dag geboren als haar halfbroer David
-
-Haar moeder overleed in 1873 aan t.b.c.
-
-Haar echtgenoot was apotheker en later hoogleraar artsenijbereidkunde en toxologie aan de Rijksuniversiteit Leiden (1907-1936)
Campaign trail
-
-Stelde zich in 1933 niet meer herkiesbaar, omdat zij het oeverloze gepraat over 's lands financiën i.v.m. de crisis (waardoor veranderingen die zij voor ogen had onmogelijk werden) moe was
-
-"W. van Itallie-van Embden (1870-1959). 'Argeloos zat de verteller model'", in: "Journalisten in Nederland. Een persgeschiedenis in portretten", 2002, 273-279
-
-Y. Poppinga, scriptie Staatkundig-Historische Studiën, RU Leiden (z.j.)
-
-Karin van Leeuwen, "Embden, Wilhelmina van", in: Digitaal Vrouwenlexicon van Nederland
In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.
Uitgebreide biografieën van de huidige leden van de Eerste en Tweede Kamer zijn beschikbaar via parlement.com.
Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:
In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.
- 1.Kleine, statige en beheerste geleerde, die door zijn premierschap tijdens de Eerste Wereldoorlog één van de belangrijkste staatsmannen van de twintigste eeuw werd. Progressief denkende Groningse jurist en hoogleraar. Zoon van een Tweede Kamerlid en zelf enige tijd plaatsvervangend griffier. Liberaal, maar geen partijman. Bracht als minister van Justitie in het kabinet-Pierson (1897-1901) belangrijke wetgeving tot stand onder andere over kinderrecht. Zijn kabinet bracht de Grondwetsherziening van 1917 tot stand, waarbij het algemeen mannenkiesrecht, de evenredige vertegenwoordiging en de financiële gelijkstelling van bijzonder en openbaar onderwijs werden geregeld. Stond als premier boven de partijen en had zeer veel gezag. Kreeg vanwege zijn wijze beleid tijdens de Eerste Wereldoorlog nog tijdens zijn ministerschap de titel 'minister van staat'. Was na 1918 tot op hoge leeftijd staatsraad.
- 2.Voorvechtster van vrouwenkiesrecht in de tweede helft van de negentiende eeuw en het begin van de twintigste eeuw. Eerste meisje dat (als toehoorster) toegang kreeg tot de hbs en in 1870 de eerste vrouwelijke student. Na voltooiing van haar studie geneeskunde huisarts in Amsterdam (de eerste vrouwelijke arts). Toonde daarin grote sociale betrokkenheid en zette zich in voor geboortebeperking. Vanaf 1883 strijdster voor vrouwenkiesrecht en in 1894 oprichtster van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht. Actief in de VDB, maar in 1918 tegen de bedoeling van haar partij niet gekozen tot Tweede Kamerlid. Zette zich ook voor internationaal vredeswerk in.
- 3.Amsterdamse hoogleraar economie die in het interbellum de vrijzinnig-democratische fractie in de Eerste Kamer leidde. In zijn partij één van de voornaamste antimilitaristische woordvoerders. Bleef vasthouden aan het ontwapeningsstreven, ook nadat zijn partij dat standpunt al prijs had gegeven. Zijn opvatting was gebaseerd op religieuze motieven (hij was remonstrants). Als economisch deskundige debatteerde hij in de Eerste Kamer regelmatig met onder meer Wibaut over socialisatie. Bescheiden en begaafde wetenschapper, met grote muzikale en literaire belangstelling.