Mogelijke kandidatuur Plasterk voor premierschap ter discussie
DEN HAAG (PDC) - Het wordt steeds meer de vraag of Ronald Plasterk1 wel naar voren kan worden geschoven als nieuwe premier. Hij zou de kandidaat van de PVV zijn. Die twijfel komt door de discussie over de patentenkwestie, waarbij Plasterk door verkoop van een bedrijf vele miljoenen verdiende, zonder dat AmsterdamUMC daarvan meeprofiteerde. Eind vorige week deed een advocaat bovendien aangifte van valsheid in geschrifte bij de patentaanvrage.
In maart dit jaar publiceerde NRC over de kwestie, waarbij Plasterk in samenwerking met een wetenschapper van AmsterdamUMC patenten verwierf voor een kankerbehandeling. Met verkoop van het bedrijf waar de patenten waren ondergebracht, verdiende Plasterk € 32 miljoen en kwam er geen toepassing van een nieuwe behandelmethode.
Naast een toch al wat verstoorde verhouding met NSC-fractievoorzitter Pieter Omtzigt2 zorgt de affaire voor steeds meer vragen over een eventueel premieschap voor Plasterk. Of excuses van Plasterk aan Omtzigt over uitlatingen over gebruik van de dienstauto van de informateur en een gesprek tussen beiden de lucht hebben geklaard, is onduidelijk. Vandaag riep oud-informateur Johan Remkes3 Plasterk op zich terug te trekken.
Bronnen: NRC, NOS, WNL
Read more ...
- 1.Gerenommeerd wetenschapper en libertair politiek commentator, die in 2007 als PvdA'er de overstap maakte naar de landspolitiek. Hij werd toen, in het kabinet-Balkenende IV, minister van OCW. Enigszins flamboyante, wat naïeve bewindsman, die een koerswijziging in het onderwijs nastreefde, maar die allereerst onvrede onder leerkrachten en afnemend onderwijspeil moest aanpakken. Als Tweede Kamerlid financieel woordvoerder. Dong in 2012 mee naar het partijleiderschap en werd in Rutte II minister van BZK. Kreeg onvoldoende steun voor de vorming van landsdelen, maar bracht wel een nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdienst tot stand. Voor hij minister werd, was hij directeur van de onderzoekschool van het Nederlands Kanker Instituut en hoogleraar ontwikkelingsgenetica. Sinds 2017 is hij actief in de farmacie en in 2018 werd hij hoogleraar Novel Strategies to Access to Therapeutics aan de UvA. Columnist van de De Telegraaf.
- 2.Pieter Omtzigt (1974) was met korte onderbreking vanaf 3 juni 2003 tot en met 13 mei 2025 lid van de Tweede Kamer. Vanaf 2023 was hij partijleider van het door hem opgerichte Nieuw Sociaal Contract, waarmee hij twintig zetels haalde. Voordien was hij lid van de CDA-fractie, die hij verliet na langdurig aanhoudende frictie. Stond bekend als 'dossiervreter', vooral in de toeslagenaffaire. Zette zich als econometrist verder veel in voor onderwerpen als pensioenen en belastingen. Was daarnaast actief in de Raad van Europa, namens welke hij een schandaal in Malta blootlegde. Trad in 2025 terug, nadat het na meerdere pauzes niet gelukt was te herstellen van een burn-out.
- 3.Johan Remkes (1951) begon zijn politieke loopbaan als voorzitter van de JOVD en werd later lid van Gedeputeerde Staten van Groningen. In de perioden oktober 1993-augustus 1998 en november 2006-juni 2010 was hij Tweede Kamerlid voor de VVD. Hij hield zich als Kamerlid onder meer bezig met economische zaken, binnenlandse zaken, belastingen en mediabeleid. In het tweede kabinet-Kok was hij staatssecretaris van Volkshuisvesting. Van 22 juli 2002 tot 22 februari 2007 was hij minister van Binnenlandse Zaken. In het kabinet-Balkenende I (2002-2003) was hij tevens vicepremier. In de periode 2019-2020 was hij waarnemend burgemeester van 's-Gravenhage en daarvoor van 1 juli 2010 tot 1 januari 2019 Commissaris van de Koning(in) in Noord-Holland. In 2017-2018 was hij voorzitter van de Staatscommissie parlementair stelsel. Van 19 april tot 1 december 2021 was de heer Remkes waarnemend commissaris van de Koning in Limburg.