Nader gewijzigd amendement De Hoop/Vedder ter vervanging van nr. 40 over puntenwaardering van lage energieprestatiecertificaten

Dit nader gewijzigd amendement i is onder nr. 46 toegevoegd aan wetsvoorstel 36496 - Wet betaalbare huur i.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Nader gewijzigd amendement van de leden De Hoop en Vedder 36496-46 ter vervanging van nr. 40 over puntenwaardering van lage energieprestatiecertificaten
Document date 24-04-2024
Publication date 24-04-2024
Reference 36496, nr. 46
External link original article

2.

Text

TWEEDE KAMER DER STATEN-GENERAAL

2

Vergaderjaar 2023-2024

36 496

Wijziging van de Wet goed verhuurderschap, Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, de Uitvoeringswet huurprijzen woonruimte en enige andere wetten in verband met de regulering van huurprijzen en de bescherming van rechten van huurders (Wet betaalbare huur)

Nr. 46

nader gewijzigd AMENDEMENT VAN de LeDen De Hoop en Vedder ter vervanging van dat gedrukt onder nr. 401

Ontvangen 24 april 2024

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

Na artikel V, onderdeel J, wordt een onderdeel ingevoegd, luidende:

Ja

Na artikel 10b wordt een artikel ingevoegd, luidende:

Artikel 10c (energieprestatie)

Bij of krachtens de algemene maatregel van bestuur, bedoeld in artikel 10, eerste lid, wordt ten minste bepaald dat de puntenwaardering voor een zelfstandige woonruimte, niet zijnde een woonruimte die bestaat uit of deel uitmaakt van een rijksmonument als bedoeld in artikel 1.1 van de Erfgoedwet, een provinciaal monument of een gemeentelijke monument, wordt verminderd met het hieronder bij de letter die overeenkomt met de op het energieprestatiecertificaat van die woning vermelde letter vermelde puntenaantal:

1°. E: -4;

2°. F: -9;

3°. G: -15.

Toelichting

De Wet betaalbare huur zorgt ervoor dat het isoleren van woningen door verhuurders wordt gestimuleerd. De fractie van GroenLinks-PvdA is echter van mening dat een goed geïsoleerde woning de norm zou moeten zijn. De energiekosten voor huurders zijn flink hoger wanneer een woning niet goed is geïsoleerd. Het is onrechtvaardig wanneer dit niet wordt gecompenseerd met een lagere huur. Het zou voor verhuurders dan ook niet moeten lonen om een huurwoning met een laag energielabel te verhuren. Verhuurders moeten zich maximaal inspannen om hun woning goed te isoleren. Huurders in slecht geïsoleerde woningen hebben recht op een tochtkorting om de hogere energierekening te compenseren.

Daarom stelt de fractie van GroenLinks-PvdA de volgende aangepaste puntentelling voor labels voor in dit amendement die zowel voor eengezins- als meergezinswoningen geldt: label E (-4), label F (-9), label G (-15).

De Hoop

Vedder

1 Vervanging in verband met een wijziging in de ondertekening.


 
 
 

3.

More information

 

4.

EU Monitor

The EU Monitor enables its users to keep track of the European process of lawmaking, focusing on the relevant dossiers. It automatically signals developments in your chosen topics of interest. Apologies to unregistered users, we can no longer add new users.This service will discontinue in the near future.