Europa Vandaag: Kaag zet discussie over digitale euro in Brussel voort

Monday, May 15 2023, 8:13

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Eurogroup meeting, Euromunt
Bron: The Council of the European Union

Ministers gaan economische uitdagingen aan

Vandaag verzamelen de ministers van Financiën uit de eurolanden weer in Brussel voor een Eurogroep. Rustig opstarten is er voor hen deze week niet bij, want ze hebben een vol programma voor de boeg.

De dag wordt afgetrapt met de 'Spring Economic Forecast' op basis waarvan ze de economische vooruitzichten zullen bespreken en de uitdagingen die ze daarbij op beleidsgebied verwachten. Vervolgens staan de uitdagingen voor de bedrijvensector, een update over de G7 en een briefing op basis van het tweejaarlijkse rapport van de bankenunie op de planning.

De Eurogroep heeft als doel de coördinatie van economisch beleid binnen de eurozone te versterken en de financiële stabiliteit van de eurolanden te bevorderen. Ongeveer één keer per maand komen de mninisters van Financiën bijeen. Namens Nederland sluit Sigrid Kaag aan.


 
Sigrid-Kaag-buiten
Bron: D66

Tovert de Eurogroep vandaag weer een lach op Kaags gezicht?

Een thema dat tegenwoordig niet meer van agenda van de Eurogroep weg te denken is is de digitale euro, of voor de fijnproevers: de 'Central Bank Digital Currency' (CBDC).

In 2021 is de Europese Centrale Bank (ECB) haar onderzoek gestart naar de digitale euro. In het onderzoek wordt onder meer gekeken naar een mogelijk ontwerp voor deze munt, wat de impact van de digitale euro op de markt zal zijn en hoe de digitale euro zou kunnen worden verspreid.

Sindsdien heeft het thema aardig wat stof doen opwaaien, met name in Nederland. Desondanks kwam Sigrid Kaag positief gestemd terug i van een Eurogroep eerder dit jaar, waar in een verklaring werd gesteld dat een mogelijke invoering van de digitale euro een politieke keuze is. Zal ze vandaag weer tevreden naar Nederland terugkeren?


 

Brussel trapt week sportief af

De ministers van Jeugdzaken en Sport mogen vandaag ook weer naar Brussel afreizen. Die twee thema's staan namelijk op de agenda tijdens de eerste dag van de Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport.

De ministers van Jeugdzaken zullen vandaag conclusies goedkeuren over de kwestie van geestelijke gezondheid voor jongeren. Daarna zullen ze bespreken hoe de sociale aansluiting van jongeren in de EU, met name ontheemde Oekraïners, kan worden verbeterd.

's Middags nemen de ministers van Sport het stokje over. Zij bespreken de bescherming van de mensen­rechten bij sport­evenementen bespreken en stemmen ze over een resolutie waarin de vertegenwoordiging van de lidstaten in het bestuur van het Wereldantidoping­agentschap wordt herzien.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

15 mei

Raad van de Europese Unie

Eurogroep

15 mei

Raad van de Europese Unie

Raad Onderwijs, Jeugdzaken, Cultuur en Sport