Europa Vandaag: Europees Parlement hakt knopen door over AI, greenwashing en haaienvinnen

Thursday, May 11 2023, 8:15

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Een telefoon die alles kan

Kan de EU de AI ontwikkelingen bijbenen?

Vandaag stemmen de commissies IMCO (interne markt en consumentenbescherming) en LIBE (burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken) over de aangepaste tekst van de regels voor kunstmatige intelligentie en de AI Act. De tekst is het resultaat van onderhandelingen over het oorspronkelijke voorstel en bestaat uit compromissen die eerder in april zijn gemaakt. Daarnaast zijn er nog enkele last-minute wijzigingen toegevoegd.

De wereld is al enige tijd in rep en roer nu de mogelijke gevolgen van kunstmatige intelligentie steeds meer media aandacht krijgen. De Europese AI Act, die oorspronkelijk al in april 2021 gepresenteerd werd, komt dus op een goed moment. Lukt het de Europese Unie i alleen wel om de snelle ontwikkelingen i op technologisch gebied bij te benen?


 

Europees Parlement neemt standpunt in tegen 'groenwassen'

Ondertussen wordt er in de plenaire vergadering gestemd over de het onderhandelingsmandaat over het zogeheten groenwassen van producten die schadelijk zijn voor het milieu, ook wel 'greenwashing' genoemd. Het is van toepassing op een voorstel dat de Europese Commissie eind maart presenteerde om greenwashing en misleidende milieuclaims tegen te gaan.

Volgens de Commissie is meer dan de helft van de milieu-informatie op labels op bijvoorbeeld kleding, cosmetica of voeding misleidend, vaag of ongegrond. Daarom moeten er nieuwe regels komen om dit tegen te voorkomen en consumenten beter te beschermen. Het Commissie wil dat milieuclaims voortaan voldoen aan minimumnormen, wetenschappelijk zijn onderbouwd en onafhankelijk zijn gecheckt.


 
Haai

EU burgers staan op tegen Europese handel in haaienvinnen

Wist je dat de Europese Unie een van de grootste exporteurs en een belangrijke spil in de wereldwijde handel in haaienvinnen is? Terwijl het afsnijden van vinnen aan boord van EU-vaartuigen en in EU-wateren verboden is? Maar liefst 1.119.996 EU burgers wel. Daarom tekenden zij het Europees Burgerinitiatief dat ervoor pleit dat de wetgeving over handel in haaienvinnen moet worden uitgebreid. Als resultaat gaat het Europees Parlement vandaag over het onderwerp in debat.

Het starten van een Europees Burgerinitiatief is mogelijk sinds 1 april 2012. Daarmee kunnen de inwoners van de Europese Unie verzoeken doen aan de Europese Commissie om een bepaald onderwerp op de agenda te zetten. Dit Europees burgerinitiatief (EBI) heeft tot doel de democratie in de Europese Unie te versterken door burgers, organisaties of bedrijven rechtstreeks bij het wetgevingsproces te betrekken.


En verder...

zijn Hoge Vertegenwoordiger i Josep Borrell i en Eurocommissaris Margaritis Schinas i (bevorderen Europese manier van leven) bij de European Defence & Security Summit.

is Frans Timmermans i in eigen land voor de World Hydrogen Summit in Rotterdam.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

11 mei

Europees Parlement

IMCO en LIBE: stemming AI Act

 

11 mei

Europees Parlement

Plenaire vergadering

11 mei

Europese Commissie

 

European Defence & Security Summit

11 mei

Europese Commissie

Frans Timmermans bij World Hydrogen Summit