Adviescollege werking artikel 57 Grondwet (combinatie minister-Kamerlid) ingesteld
DEN HAAG (PDC) - Het kabinet heeft ingestemd met de instelling van een adviescollege voor de werking van artikel 57 van de Grondwet1. Twee door de Tweede Kamer aangenomen moties vormen de aanleiding voor de instelling van het adviescollege. Deze moties werden ingediend na ophef over drie Kamerleden die benoemd werden tot staatssecretaris en tegelijkertijd lid van de Kamer bleven2.
De moties verzochten de regering een onafhankelijke commissie in te stellen over artikel 57. De commissie is er ten eerste om te adviseren over de tijdelijke vervanging van Kamerleden die ook bewindspersoon zijn in een demissionair kabinet. Ten tweede moet de commissie het functioneren van artikel 57 gaan analyseren. De commissie kan met voorstellen komen ter verduidelijking of vernieuwing van dit artikel.
De functie van voorzitter wordt vervuld door oud-Eerste Kamerlid Hans Engels3. Andere leden zijn Carla van Baalen4, Sarah de Lange, Roel Schutgens en Jonathan Soeharno5. De leden hebben expertise op het gebied van parlementaire geschiedenis, politicologie, institutioneel staatsrecht, en integriteit en ethiek. De looptijd van het adviescollege is een jaar.
Bron: Rijksoverheid
Verwant nieuws
Read more ...
- 1.1. Niemand kan lid van beide Kamers zijn.
- 2.De Nederlandse constitutie kent een bijzondere soepelheid. Daar waar bij de kinderopvangtoeslagaffaire de Raad van State en rechters geen enkele ruimte zagen om af te wijken van de regels, nemen politici het desgewenst niet zo nauw, zelfs niet met de Grondwet.
- 3.Rechtsgeleerde van D66-huize die als wetenschapper en politicus in de voetstappen van zijn leermeester Jan Vis stapte. Was docent staatsrecht en later bijzonder hoogleraar gemeenterecht/gemeentekunde (Thorbecke-leerstoel) in Leiden en bijzonder hoogleraar 'rechten decentrale overheden' (Oppenheim-leerstoeel) in Groningen. Kwam in 2004 in de Eerste Kamer en werd in 2010 fractievoorzitter, een functie die hij in 2018-2019 nog eens bekleedde. Sprak veelvuldig in debatten over binnenlands bestuur en constitutioneel bestel, maar ook over justitiële onderwerpen, zorg en integratie. Was voorzitter van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Hoge Colleges van Staat/Algemene Zaken en Huis der Koningin. Van september 2018 tot 1 januari 2021 was hij waarnemend burgemeester van Loppersum.
- 4.Voormalig directeur van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis (CPG) in Nijmegen. Deed onderzoek naar en promoveerde op een studie over onderduikers in de Noordoostpolder en was onder meer onderzoeker en universitair docent. Kreeg in 1998 de leiding van het CPG, dat zich onder meer bezighoudt met de geschiedschrijving van de naoorlogse kabinetten. Maakte in 2005-2006 deel uit van de Nationale Conventie die adviseerde over staatkundige vernieuwing. Was in 2001-2022 hoogleraar parlementaire geschiedenis in Nijmegen. Mevrouw Van Baalen was verder lid van de Staatscommissie parlementair stelsel.
- 5.Jonathan Soeharno (1977) was van 28 september 2021 tot 2 februari 2022 Eerste Kamerlid voor het CDA. Hij is advocaat en hoogleraar rechtspleging in rechtsfilosofisch perspectief aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is afgestudeerd in rechten, theologie en filosofie. Als Eerste Kamerlid hield hij zich onder andere bezig met economische zaken, klimaat en sociale zaken en werkgelegenheid.