Europa Vandaag: een digitale tweede dag voor Macron in Nederland

Wednesday, April 12 2023, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Emmanuel MACRON
Bron: The Council of the European Union

De toekomst is digitaal

Vandaag is de tweede dag van het officiële staatsbezoek van de Franse president Emmanuel Macron i aan Nederland. Nadat hij gisteren met een serie saluutschoten is ontvangen in Amsterdam en een bezoek heeft gebracht aan de Staten-Generaal in Den Haag, vervolgt de Fransman vandaag zijn Nederlandse tour met een bezoek aan het Amsterdam Science Park, de bètafaculteit van de Universiteit van Amsterdam. Bij dit bezoek staat de Nederlands-Franse samenwerking op het gebied van kwantumtechnologie, halfgeleiders en fotonica centraal. Nederland en Frankrijk werken samen aan een strategie om de EU minder afhankelijk te maken op dit gebied, en tijdens dit bezoek zal er flink doorgepraat worden om deze strategische autonomie te bereiken.

Aansluitend zal de Franse president ook nog spreken over de EU Chips Act, het Europese voorstel om de EU minder afhankelijk te maken van chips uit Azië. Bij een rondetafelgesprek met CEO's, wetenschappers en investeerders wordt gesproken over het belang om het Europese ecosysteem voor deeptech te versterken. Hopelijk heeft Macron zich ingelezen, want dit zijn geen onderwerpen voor digibeten.


 
Containerschip
Bron: Europees Parlement

Wat voor handel kunnen we verwachten?

Hoe staat het er voor met de onderhandelingen over Europese handelsakkoorden? Over deze vraag zullen ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken de Tweede Kamercommissie Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking informeren. De EU heeft met een groot aantal landen handelsverdragen afgesloten en is altijd druk met nieuwe afspraken. In dit soort akkoorden kunnen ook onderwerpen staan die niet de volledige bevoegdheid zijn van de EU, wat betekent dat de nationale parlementen hier ook akkoord mee dienen te gaan. Om hier een mening over te vormen moeten de Kamerleden natuurlijk eerst op de hoogte zijn van hoe de akkoorden er voor staan in de eindfase, vandaar deze technische briefing aan de hand van de experts op het ministerie.


En verder...

...organiseert het Zweeds voorzitterschap van de EU een conferentie over LHBTIQ-gelijkheid in de EU, waarbij onder meer de Nederlandse Europarlementariër Kim van Sparrentak i (GroenLinks) zal deelnemen in een paneldiscussie.


Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

12 april

Franse president Macron

Macron bezoekt Amsterdam Science Park en spreekt over de Europese digitale toekomst

12 april, 15:00-16:00

Tweede Kamer (Commissie BuHaOs)

Technische briefing over onderhandelingen Europese handelsakkoorden in eindfase

12 april

Zweeds voorzitterschap van de EU

Conferentie over LHBTIQ gelijkheid in de EU