Europa Vandaag: eindelijk schot in de zaak met Hongarijes ongehoorzaamheid?

Wednesday, November 30 2022, 8:30

Europa Vandaag brengt u dagelijks op de hoogte van de activiteiten in de Europese politiek. Geselecteerd en becommentarieerd door de redactie van Europa-Nu.nl. Raadpleeg dagelijks de rubriek om op de hoogte te blijven van Europese ontwikkelingen!

 
Ursula von der Leyen at the podium
Bron: European Commission

Eindelijk schot in de zaak met Hongarijes ongehoorzaamheid?

Naar verwachting zal de Commissie i vandaag, na uitvoerig overleg in het College van Commissarissen i, naar buiten komen met een uitspraak over de rechtstaat in Hongarije. Het is namelijk de vraag in welke mate, en onder welke voorwaarden, de betalingen van EU-subsidies aan Hongarije worden uitgesteld.

Op welke grond de Commissie dit besluit, is in ieder geval helder. Hongarije is na meerdere waarschuwingen tot nu toe niet welwillend gebleken in het nakomen van Europese afspraken omrent de rechtstaat en corruptiebestrijding. De uitspraak van de Commissie zal bij de Raad i terecht komen, die tegen 19 december met gekwalificeerde meerderheid moet besluiten of het voorstel wel of niet word aangenomen en/of aangepast.


 
LIBE Committee hearing with Eurojust
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

Wie wordt de nieuwe uitvoerend directeur van FRONTEX?

De EP-Commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE) i zal in Brussel druk zijn met de hoorzitting van drie kandidaten die door de Europese Commissie zijn voorgesteld voor de functie van uitvoerend directeur van FRONTEX. Onder de drie kandidaten is ook een Nederlander, zou Hans Leijtens al gezonde zenuwen hebben voor dit soort van sollicitatiegesprek?

'Uitvoerend directeur van FRONTEX' staat niet bekend als een eenvoudige functie. FRONTEX is namelijk het Europees Grenswachtenschap dat zich, gezien de toestroom van migranten, buigt over gecompliceerde asielvraagstukken die de EU zorgen baart. Het agentschap ondersteunt tevens op gebied van internationale criminaliteit en andere grensgerelateerde uitdagingen.


 
Dame in een supermarkt
Bron: European Commission

Viering 50 jaar consumentenrechten

De Europese Unie i viert vandaag, weliswaar online, het vijftigjarig bestaan van consumentenrechten binnen de EU. Eurocommissaris Reynders i en de Nederlandse Kiki Boreel, Klimaatambassadeur van de Toekomst en model, zullen aanwezig zijn bij de viering.

In het consumentenrechtenbeleid staat omschreven op welke manieren Europese consumenten beschermt dienen te worden. Op deze wijze probeert de EU de kwaliteit, gezond- en veiligheid van producten te waarborgen.


En verder...

Raakt Brussel al een beetje in de kerststemming. In het Europees Parlement i zal vandaag een feestelijke traditie worden voorgezet met de officiële overhandiging van de kerstboom en kerststal.

 

Europa in een oogopslag

 

Datum & tijd

Organisatie

Agenda

30 november

Europese Commissie

College van Commissarissen over Hongarije

30 november

Europees Parlement

Commissie LIBE

30 november

Europese Unie

50 jaar consumentenrechten

30 november

Europees Parlement

Overhandiging van de kerstboom en kerststal